Tal dia com avui de l'any 1835, fa 182 anys, l'avalot popular conegut com la Bullanga de 1835 o la Bullanga dels Bous assolia el punt culminant amb l’assassinat del governador militar de Barcelona, el general Bassa, i l'incendi de la Fàbrica Bonaplata, la primera indústria catalana que va implantar les màquines de vapor. Durant els dies precedents, els avalotats havien incendiat edificis religiosos i havien abatut estàtues del rei Ferran VII, símbol de l'absolutisme. La bullanga responia a un clima de descontentament de les classes populars cap a les classes dirigents a causa d'una forta crisi econòmica que havia provocat episodis de fam dramàtics.

L'any 1835, l'Estat espanyol vivia immers en una guerra civil devastadora, la primera Guerra Carlina (1833-1840), que enfrontava un model polític, social i econòmic burgès i precapitalista (els liberals) amb un altre d’oligàrquic i agrari (els carlins). Aquest conflicte va comprometre seriosament l'abastiment alimentari de les ciutats. A Barcelona les classes obreres urbanes van sortir-ne especialment perjudicades. A les pèssimes condicions de treball, de salut i d'habitatge que havien de suportar, es van sumar unes dramàtiques restriccions alimentàries que van provocar un clima de profund descontentament contra les classes dirigents, tant si eren liberals com si eren carlines.

Tot i que els grans incidents d'aquella bullanga es van produir a Barcelona, la metxa que havia provocat l'esclat havia estat encesa a Reus. Dues setmanes abans, un grup de carlins hi havia assassinat a sang freda 21 membres de la Milícia Nacional liberal. Quan la noticia va arribar a Barcelona, va coincidir amb la celebració d'una cursa de bous a la plaça del Toril, a la Barceloneta. En aquella plaça es van gestar, d'una manera espontània, incontrolada i sense un lideratge clar, uns avalots que inicialment van provocar diversos incendis i saquejos, i que acabarien amb l'assassinat de la primera autoritat militar provincial i l'incendi de la fàbrica més gran i més moderna de la ciutat. 

 

Imatge principal: La Bullanga dels Bous / Font : Universitat Autònoma de Barcelona