Hi ha moltes maneres de veure el desinterès de la monarquia, però Felip VI i el seu pare tanquen l'any amb males notícies. El primer ha aconseguit el tercer pitjor registre des que s'emeten per televisió els discursos del cap de l'Estat. Ha perdut 1,2 milions d'espectadors respecte a 2021, molt lluny dels anys daurats en què assolia audiències del 80% i el 90%. Joan Carles I tanca també el 2022 amb una enquesta sobre la seva popularitat: el 55,1% el suspèn i només el 21% dels enquestats l'aproven. Obté un 3,34 de nota.

El tediós embolcall fabricat després de la pobra intervenció de Felip VI en el seu tradicional discurs de Nadal topa de cara amb la realitat: menys interès que mai. La seva audiència va ser del 36,5% a Catalunya i del 48,7% al País Basc; en l'altre extrem, 76,4% a la Comunitat de Madrid. A aquella hora, TV1, Antena 3, Telecinco, la Sexta i Cuatro. A Catalunya TV3 no el va emetre, igual que la televisió autonòmica basca, i en la resta de l'Estat totes les cadenes autonòmiques van connectar amb el senyal per retransmetre el missatge reial. Era difícil, per no dir impossible, trobar un buit de televisió fora de les cadenes autonòmiques que no retransmetés la seva intervenció. Malgrat això, s'ha passat dels 10,8 milions d'espectadors a Espanya el 2020 als 6,7 d'aquest any, un retrocés de més del 30%.

Al seu pare, exiliat als Emirats Àrabs Units després dels escàndols de corrupció, les coses no li van millor. Una enquesta publicada aquest dilluns assenyala que només el 7% dels catalans l'aproven i el 62,3% el suspenen. És una xifra de suport ridícula que expressa perfectament dues coses: la ruptura de Catalunya amb la monarquia espanyola i l'absoluta pèrdua de confiança en qui va guiar els destins de la direcció de l'estat espanyol entre 1975 i 2014. Gairebé 40 anys que han deixat un pòsit agre i en què han anat caient tots els que semblaven ser èxits d'aquells anys: des del seu paper el 23-F de 1981 fins a la Transició espanyola.

El fet que una vegada i una altra el PSOE s'hagi alineat amb PP, Vox i Ciutadans, negant l'aprovació d'una comissió d'investigació a les Corts sobre Joan Carles I ha impedit endinsar-se en una situació que mereix transparència per higiene democràtica. També si realment es pretengués canviar la percepció existent de la monarquia. Les dades són implacables i demolidores, per més que els partits del règim del 78 mirin cap a un altre costat i facin veure que no passa res.