Compto que no serà gaire difícil enviar a les cancelleries europees —alemanyes i italianes molt particularment— l'anunci del Partit Popular i de Ciutadans de privilegiar el general Francisco Franco. Perquè és això i no una altra cosa el que les formacions de Pablo Casado i d'Albert Rivera estan disposades a fer i a traslladar a l'opinió pública oposant-se a l'exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos. Les màscares van caient a poc a poc i serà molt interessant veure com expliquen a Europa que a allò que s'oposen és a un decret llei perquè es tramiti amb caràcter urgent —home, cal tenir nassos per dir que allò important per als espanyols és el futur dels seus fills i no els ossos de Franco— i que no hi ha cap pressa, cosa, d'altra banda òbvia, atès que el dictador va morir el 1975, fa més de 42 anys.

PP i Cs fan passos perillosos cap enrere i competint en esforços per blanquejar el franquisme. Així s'entén més fàcilment que les formacions de Casado i Rivera abandonessin el ple del Parlament l'octubre de 2013 per no haver de votar una resolució presentada per ICV de condemna del franquisme i del nazisme. Anys més tard van corregir aquest error i ho van atribuir tot a un malentès i a una picabaralla parlamentària que és cert que va existir, encara que va servir sobretot de coartada. Vaja, com allò del decret llei. Perquè el titular només és un: a favor o en contra de l'exhumació.

Tot això succeeix enmig de l'enrenou que s'ha muntat per l'elaboració d'un document firmat per centenars de militars —ja més de 700— avui en la reserva lloant la figura de Franco. No és una notícia qualsevol ja que posa davant nostre les enormes llacunes de la Transició i el pes que té a les casernes aquesta manera de veure les coses. Molts d'ells són militars d'alta graduació i han ocupat càrrecs d'enorme responsabilitat fins fa molt poc temps. No és exagerat, per tant, preguntar-se si els que avui ocupen els seus llocs pensen el mateix que els seus antecessors i només callen per la posició que ocupen.

Partits de dreta blanquejant el franquisme i militars elogiant Franco es retroalimenten. Que Europa ho sàpiga! I en prengui nota.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat