Com en moltes de les tragèdies que tenen lloc a Espanya, els 13 joves que han perdut la vida en l'incendi de les tres discoteques de Múrcia durant aquest cap de setmana no han estat únicament víctimes de la desgràcia. Hi ha hagut, a més, una actitud que costa de qualificar per la seva enorme gravetat per part dels responsables polítics que han permès que, tot i que dues tenien ordre de tancament des del 2022 i se n'havia ordenat la clausura, continuessin funcionant. Ja sé que aquesta situació no és única de la ciutat de Múrcia i que lamentablement sol ser molt habitual. Però de vegades la imprudència o la negligència, ja ho decidiran els tribunals, s'acaba convertint en una gran desgràcia i llavors ningú no en vol fer-se responsable. Horroritza pensar, en aquestes circumstàncies, que cap càrrec de l'Ajuntament, començant pel de més amunt, no se senti concernit amb el sinistre i no hagi fet un pas endavant, encara que serveixi de ben poc a hores d'ara, i se n'hagi anat directament a casa seva.

Sobre per què no s'havien executat les ordres de tancament, sentirem tota mena d'explicacions i veurem com la responsabilitat de la desgràcia va irremeiablement baixant i baixant, fins a acabar a la baula més feble de la cadena. Ho vam veure en el cas de l'accident del tren Alvia que va tenir lloc el juliol del 2013 a Angrois, Galícia, on van morir 80 persones i 145 més van patir lesions de diferent gravetat. Al final, després de diversos anys, la Fiscalia va acabar assenyalant el maquinista com a únic responsable de l'accident de l'Alvia i li va demanar quatre anys de presó per imprudència professional greu. Va importar poc, o no es va considerar decisiu, que diversos maquinistes haguessin traslladat als seus caps que l'entrada a l'estació de Santiago era complicada pel revolt d'A Grandeira on es va produir el descarrilament.

El lleure nocturn, ja se sap, genera molts ingressos per a les arques municipals i això li dona una enorme força a l'hora de negociar amb els ajuntaments. Es calcula que a Espanya factura al voltant d'uns 20.000 milions d'euros, cosa que representa l'1,8% del PIB espanyol, i dona feina a més de 200.000 persones, especialment joves. Ningú no està disposat a renunciar a aquests ingressos, i suposo que així s'anava guanyant temps. Algun espavilat, fins i tot, devia pensar que potser tampoc no n'hi havia per a tant i que amb algun advertiment es podia fer la viu-viu. Però, al final, hi ha hagut 13 morts i algú s'ha de fer responsable de l'incendi. Perquè si l'ordre de tancament s'hagués complert, les víctimes encara serien vives i a elles ningú no els va dir que el local no tenia llicència des de gener del 2022 i, en conseqüència, que el local era il·legal des de feia 20 mesos aproximadament. Potser no hi haurien anat tots aquests joves dissabte a la nit i avui tot seria diferent.

Massa vegades els ciutadans comprovem que no estem en bones mans i que les administracions ens fallen més del compte. Caldria posar-hi remei i potser no es tracta de posar normes més restrictives, sinó que les que existeixen s'acabin complint. És molt senzill, però en realitat no ho és. Hi ha massa escletxes, molt poc rigor i falta de responsabilitat. Perquè un altre local del propietari de les discoteques de Múrcia va cremar el 2019 i va continuar funcionant. Moltes coses s'han fet molt malament, començant per no precintar els locals que no tenien llicència. Diu l'Ajuntament que es personarà com a acusació particular després de constatar les irregularitats de les discoteques. En fi, aquest és un Estat molt sui generis en el qual el primer principi és no assumir cap responsabilitat. I així va.