Moltes felicitats als propietaris de les estacions d'esquí, nacionals i estrangeres, a les companyies aèries, al sector hoteler en general i als establiments de tota mena a municipis de zones d'alta muntanya, perquè amb les dades preliminars que s'han donat a conèixer, i que encara no són definitives, el macropont de desembre, entre el dissabte 3 i el diumenge 11, ha estat tot un èxit. Les carreteres atapeïdes de vehicles del divendres 2 i d'aquest mateix diumenge així ho certifiquen.

Però estarem d'acord que, més enllà dels que han fet l'agost fora de temporada i fins i tot dels que n'hem sortit més o menys beneficiats, perquè hem fet algun dia de festa entre setmana, la coincidència de dos dies festius —la Constitució i la Immaculada Concepció— en una mateixa setmana, poc abans de les vacances de Nadal, és un acte de frivolitat impropi d'un país seriós.

I així portem des del 1983 —encara que la Constitució es va aprovar el 1978, no va ser fins cinc anys més tard, amb Felipe González al govern, que es va declarar festiu el 6 de desembre— o sigui, fa 39 anys. En aquest temps només en una ocasió Mariano Rajoy va intentar alterar la situació heretada i va intentar que el 8 de desembre fos laborable. Només els empresaris es van alinear amb ell i tant els sindicats com l'església van ensenyar mínimament les ungles, però va ser suficient perquè fes un pas enrere. Rajoy, tan poc amant de ficar-se en jardins atapeïts d'espines, va entendre ràpidament que en això tampoc no valia la pena alterar la situació que havia heretat de Felipe, Aznar i Zapatero, i que si a tots els havia estat bé, doncs ja estava bé. Al cap i a la fi, ningú no li ho hauria agraït.

Després de Rajoy cal deixar constància que Pedro Sánchez tampoc ni ho ha intentat. Com pot ser que una circumstància tan anòmala, que és enormement perjudicial per a Espanya i que dona tan mala imatge a l'exterior no s'hagi corregit? Doncs ben senzill: ningú no s'arrisca a perdre vots i en aquest assumpte el polític ha detectat que té més a perdre-hi que a guanyar-hi i, per tant, el millor és posar-se de perfil.

Hi hauria solucions, és clar. Com seguir el camí de països com els Estats Units, que desplacen a dilluns o divendres festius que, per la seva pròpia naturalesa, poden ser movibles. Més enllà que la festivitat de la Immaculada, malgrat la tradició catòlica espanyola, té molt pocs arguments per continuar sent considerada festiu. Però molt em temo que la situació actual dels macroponts o els aqüeductes continuarà sent així durant molt temps. Encara que sigui un disbarat absolut.