Els responsables d'España Global, l'artefacte politicoideològic creat pel ministre Borrell per intentar aturar l'actuació de l'independentisme a l'estranger i que disposa d'un cabal important de recursos públics, aquest diumenge deuen haver tingut un despertar abrupte quan han vist que el diari més influent del planeta, el The New York Times dedicava una pàgina de la seva edició impresa a parlar de la monarquia espanyola, el seu deteriorament i els referèndums que s'estan celebrant perquè els ciutadans es pronunciïn en consultes no vinculants sobre si s'ha d'abolir o no.

En concret es refereix al de Valldemossa, a les Illes Balears, que es va celebrar el passat cap de setmana i que és especialment rellevant perquè és a l'illa de Mallorca on s'ubica el palau de Marivent, residència d'estiu de la família reial. En aquesta població el rei emèrit Joan Carles I té el títol d'alcalde honorari. Encara que la participació va ser escassa, el diari nord-americà posa l'accent en la victòria dels partidaris d'abolir la institució monàrquica. A començaments de març ja van publicar un altre article, en aquest cas en la seva edició en espanyol, assenyalant que el judici al procés era un error.

És molt probable que el NYT hagi dedicat més espai al referèndum de Valldemosa que tota la premsa de paper de Madrid i Barcelona juntes. No és estranya, llavors, la desinformació d'Espanya sobre aquesta notícia com altres consultes que s'han celebrat a moltes ciutats i, en el cas de Catalunya, a nombroses universitats. El diari nord-americà parla obertament del desafiament secessionista a Catalunya que té plantejat l'Estat espanyol on, com és sabut, la Generalitat ha trencat relacions amb la monarquia i ha decidit no acudir a actes en què sigui l'organitzadora.

Una de recent enquesta del CEO acaba de situar la monarquia com la institució més mal valorada pels catalans, amb una puntuació per sota del 2. El CIS fa anys que va eliminar la pregunta per evitar constatar la caiguda de la institució. I la Fundació Prínceps de Girona ha anat suspenent les reunions a la ciutat a mesura que s'havien de fer per les protestes dels seus viatges. Avui, a la pràctica, els Reis no poden viatjar a Catalunya si no és en unes condicions molt especials.