Aquest diumenge, Ciutadans s'ha reunit amb Vox a la comunitat de Madrid i ha aixecat així el cordó sanitari a què suposadament el sotmetia el partit d'Albert Rivera des de fa un parell de setmanes, després que el president francès, Enmanuelle Macrón, li estirés les orelles després del seu acord amb PP i Vox a Andalucia. Passats aquests quinze dies, sembla que Rivera ha tornat al seu lloc i l'únic sorprès d'això ha estat Manuel Valls, l'expremier francès que en posat de vers lliure (o així es presenta ell) està dispusto a votar a Colau per a l'alcaldia de Barcelona. Realment, la contorsió política no pot ser més gran per a Ciutadans en aquesta negociació política municipal: en una taula negociant amb els franquistes de Vox i a l'altra amb els comuns de Colau.

I pel mig, potser, un programa electoral passat per la trituradora, ja que poc o gens poden defensar. Per als que coneixem bé Ciutadans, ja que va néixer com a formació política a Catalunya, la seva política sempre ha estat a la contra. En contra de la llengua catalana, en contra de la cultura catalana, en contra dels llaços grocs, en contra dels independentistes, en contra de TV3, en contra de Catalunya Ràdio, en contra de presentar-se a la investidura com a presidenta de la Generalitat després de guanyar el 21-D les eleccions, en contra d'un hipotètic indult als presos polítics, en contra de...

L'última setmana de negociacions municipals i autonòmiques promet ser divertida en tots els llocs ja que moltes vergonyes dels partits quedaran al descobert. S'ha posat molt l'accent en l'actitud de Colau acceptant complaent els vots de Valls i s'ha passat per alt mirar a la formació taronja davant d'una decisió tan surrealista com estranya. Els partits es trenquen per moltes raons i de vegades la coherència és una d'aquestes. Potser, de vegades, les coses són molt més senzilles: A Espanya el gran derrotat dels grans partits estratègicament parlant va ser Ciutadans. Esperaven fer el sorpasso al PP a les municipals, a les europees i a Madrid i van fracassar en els tres envits.

Ara, segurament, Rivera ha d'anar pagant les factures que ha firmat. Pot desplaçar-se al centre esquerra i deixar penjat als que li han donat suport perquè la dreta governi en el màxim de llocs possibles? Pot ser aliè a Catalunya als que li van impulsar des de l'Upper Diagonal i ara li reclamen una cosa que és incongruent ideològicament parlant però que serveix als seus interessos com és que Cs voti Colau i Maragall sigui desplaçat de l'alcaldia malgrat la seva victòria del 26-M? I és que de vegades els mals resultats només et permeten fer piruetes.