Acabem de saber que Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra i fins fa unes quantes setmanes el seu principal responsable, acaba de ser enviat pel ministeri de l'Interior a fer feines administratives. No s'especifiquen quines són, però ens ho podem imaginar fàcilment i en cap de les hipòtesis no són funcions conformes amb el seu rang, la seva experiència i el seu historial. Diguem-ho clar: la persona que va protagonitzar l'èxit policial més rellevant als atemptats terroristes del passat mes d'agost a Barcelona i Cambrils necessitava desaparèixer de la primera línia. El govern espanyol no va superar mai aquelles jornades en què la policia autonòmica catalana va desarticular ella sola el comando terrorista en només quatre dies i ho va fer presentant-se al món un cos policial modern, capaç d'informar al minut del que anava succeint i tot això enmig d'una preocupació internacional enorme.

Recordem-ho perquè val la pena: la conselleria d'Interior i la policia catalana es van comportar com una autèntica estructura d'Estat i el govern espanyol va quedar en fora de joc durant moltes hores. A la pràctica va estar desaparegut mentre el conseller Joaquim Forn i  Trapero eren elogiats als mitjans internacionals. Al cap de poques setmanes, el major dels Mossos rebia la medalla d'honor del Parlament en reconeixement al cos i es generava un corrent de simpatia desconegut fins a la data entre ciutadania i policia catalana. Tot es va torçar per a Trapero al referèndum de l'1 d'octubre, en el qual els Mossos es van allunyar de la repressió violenta contra la població fent una interpretació del risc per a la ciutadania diferent de la dels cossos de seguretat de l'Estat. El miler de ferits de la jornada, cap per part dels Mossos, reflecteix òbviament dues maneres de garantir la seguretat ciutadana. Però van demostrar que es podia complir l'ordre judicial de retirar urnes dels col·legis sense incidents violents i el resultat, al final de la jornada, així ho avalava, ja que la policia catalana havia retirat més urnes dels col·legis electorals.

Avui, Trapero no té cap responsabilitat operativa i està sent investigat per un delicte de sedició a l'Audiència Nacional. De fet, la jutgessa Lamela li ha aplicat mesures cautelars i li ha retirat el passaport. La seva experiència es desaprofita en un despatx fent feines administratives. Abans, suposo que era una cosa semblant a... enganxar segells. Avui, quan ningú envia cartes, no soc capaç d'imaginar en què consisteix la seva feina. I, mentrestant, un llegeix horroritzat gairebé la mateixa hora en un altre mitjà de comunicació que l'imam de Ripoll va muntar la cèl·lula gihadista de la matança de la Rambla mentre era confident del CNI. I un veu com es vol humiliar i tacar l'expedient de Trapero. I no deixa de pensar en els danys col·laterals que sempre tenen noms i cognoms.