El reconeixement per part del Tribunal Constitucional que el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín són eurodiputats de ple dret i com a tals han actuat a l'Europarlament suposa, a part d'una obvietat per als que sempre ho hem defensat, una bufetada per a la Junta Electoral Central que, sense cap lògica, ha sostingut que per ser eurodiputat s'havia d'acatar abans la Constitució, un tràmit que requeria que es fes en territori espanyol. Des del 2019 la JEC arrossega aquest estúpid debat amb la pretensió que Puigdemont i Comín no poguessin assumir l'acta d'eurodiputat i tampoc no gaudissin de la immunitat que el càrrec comporta.

Ara el ple del TC conclou la falsa polèmica que la JEC, contravenint la normativa europea, s'havia saltat repetidament recolzant-se en l'article 224.2 de la Loreg, que diu que en el termini de cinc dies després de la seva proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central. I afegeix: transcorregut aquest termini, la JEC declararà vacants els escons corresponents als diputats al Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec. Tot això, fins que es produeixi l'acatament esmentat. Partint d'aquest estratagema, la JEC va comunicar a l'Eurocambra a començaments del present mes de novembre que els dos eurodiputats catalans no havien adquirit la condició plena d'europarlamentaris.

Com que Puigdemont i Comín estan residint a Bèlgica per raons polítiques, després de la seva marxa a l'exili el 2017, era obvi que la JEC volia forçar el seu jurament per a la seva detenció o deixar-los sense escó perquè no gaudís d'immunitat. El Parlament Europeu, sota el mandat de l'italià David Sassoli, del Partit Democràtic Italià, va interpretar conforme a dret que la seva mera proclamació com a eurodiputat electe li conferia els drets i atribucions del càrrec, sense més tràmits administratius.

Per la via de facto, el TC deroga una estrambòtica normativa de la Loreg que només busca ser garant d'un absurd precepte de nul valor a escala europea. Caldrà veure amb més calma què diu el text de la sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Cándido Conde-Pumpido i que de segur no haurà agradat dins la JEC. El dret europeu ve una vegada més a auxiliar l'independentisme català, ja que el TC pot ser taxatiu després que a Puigdemont i Comín se'ls reconeguessin fora els drets que se'ls neguen a Espanya.

Poques vegades una obvietat va necessitar una resolució, en aquest cas del TC, perquè la JEC respectés la legalitat europea, li agradi o no.