Qualsevol persona amb un mínim de pudor professional se n'hauria anat discretament a casa després de l'escandalós fracàs del CIS en les eleccions andaluses. José Félix Tezanos no és d'aquest tipus de professionals i no només segueix enganxat a la cadira, sinó que el CIS acaba d'oferir-nos una nova onada d'expectatives electorals i el seu president continua sense dimitir. La cuina Tezanos ni va detectar la caiguda del PSOE, que, segons el CIS, tenia assegurat el govern andalús, ni l'auge de Vox, al qual atorgava un escó, una xifra escandalosament llunyana de la dotzena que va obtenir.

A tots els països, els centres demoscòpics oficials són una cosa molt seriosa. Fins i tot el CIS ha tingut al llarg de la seva història una valoració raonable. Però el govern Sánchez aspira a un govern diferent: promeses incomplertes, xantatge emocional sobre l'arribada de la dreta franquista i unes enquestes al gust de qui les encarrega per tenir entretingut el personal. Al president l'hem vist dir sense enrojolar-se que sense pressupostos no hi hauria el salari mínim de 900 euros, posar l'independentisme contra la paret, desencadenar una campanya contra ells per no votar els comptes i, al final, com per art de màgia, aprovar un decret llei en un Consell de Ministres amb l'increment del salari mínim. Passada aquesta etapa, ara estem en el xantatge emocional davant de l'increment de Vox. Si totes les energies que utilitza per atreure's els independentistes amb males arts les fes servir per abordar seriosament l'agenda catalana, els presos, exiliats i el referèndum acordat, és possible que algun resultat hagués obtingut.

La màgia Tezanos no arreglarà cap dels problemes que té el PSOE, com ja es va veure a Andalusia. Ni tan sols amb el regal anticipat de Reis que li dona al PSOE deu punts d'avantatge respecte al PP i una mínima representació a Vox. En el cas català, la primera posició d'ERC està en línia amb altres sondejos i la segona posició del PSC s'ajusta a la cuina necessària per al PSOE.

En resum, el crèdit nul de Tezanos resta validesa a les dades. Per cert, quan preguntarà el CIS per la monarquia i la valoració de Felip VI? O és que la pregunta no té interès?