Un nou informe internacional, en aquest cas de la Comissària del Consell d'Europa per als Drets Humans, Dunja Mijatović, ha tret els colors al Govern espanyol que, com si sentís ploure, no deixa d'acumular amonestacions dia sí un dia també. Com en els casos precedents, es qüestiona la interpretació que fa de la llibertat de reunió i de manifestació i l'ús excessiu de la força per part de la policia contra manifestants pacífics.

L'informe de Mijatović no pot ser més contundent a l'hora de destacar que una manifestació pacífica no pot estar, en principi, subjecta a l'amenaça de sancions penals. La pèrdua de drets i llibertats a Espanya en els anys del Partit Popular es va veure incrementada amb l'auge de l'independentisme a Catalunya i el referèndum de l'1 d'octubre. L'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa no va suposar el final de la repressió sinó que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, mantingués la línia del seu predecessor, Juan Ignacio Zoido.

Encara que és sabut, perquè ho han dit els líders republicans, que el final de la repressió contra l'independentisme forma part de la carpeta que negocien PSOE i Esquerra Republicana per a la investidura de Sánchez, és bo recordar que l'acumulació de descrèdit per a l'Executiu espanyol en aquesta matèria no li fa ni fred ni calor al deep state espanyol.

Així, el Govern espanyol suporta estoicament la crítica internacional per la falta de llibertats. I fa temps que va decidir no posar-se vermell per aquest assumpte. La unitat d'Espanya, primer.