És realment esperpèntic el que està succeint amb la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions al Parlament Europeu. Després de la vulneració flagrant de llei per part de la Junta Electoral Central sembla que ningú no s'acaba d'atrevir a esmenar el que allà es va produir i ens hem passat tot el cap de setmana en un autèntic joc dels disbarats entre la Fiscalia, el jutjat del contenciós administratiu número 2 de Madrid i la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem. La qüestió és quin òrgan jurisdiccional posa el cascavell al gat i es fa càrrec del merder de la barbàrie que va dur a terme la JEC.

Primer va ser la Fiscalia la que els va donar la raó en considerar-los elegibles divendres i deixar aparentment la pista d'aterratge neta perquè el jutjat ordinari del contenciós pogués resoldre sense més retard el mateix dissabte. Cal viure a Madrid per adonar-se del que significa donar-li la raó a Puigdemont encara que la legislació l'avali. Els jutges viuen, segurament, aquest clima de pressió política i mediàtica i fruit d'això van creure haver trobat una jugada perfecta: pilota al Suprem i santes pasqües. Que es mullin els de dalt de tot, devien pensar.

L'editorial d'El Mundo d'aquest diumenge, per citar-ne un, ja preparava el Suprem perquè esmenés la Fiscalia amb un titular que ho deia tot: "Escandalós suport de la Fiscalia a fugit Puigdemont" i avalava, sense matisos, tesis molt perilloses. "Per primera vegada des que es va iniciar el procés independentista, la Fiscalia s'ha posat de part dels interessos de Puigdemont, un pròfug de la justícia, processat pel greu delicte de rebel·lió, que pretén representar al Parlament Europeu una nació la Constitució de la qual no reconeix". Un error de fons i un altre de forma: dubto que la Fiscalia s'hagi posat al costat de Puigdemont; en tot cas, no s'ha volgut sumar a l'iniciativa del descrèdit de la JEC. Segon, que Puigdemont no és un fugit! Tant costa d'entendre?

Però què ha fet el Suprem? Tornar l'expedient al jutjat corresponent de Madrid, al·legant que no és competent per decidir, però marcant per on ha d'anar la decisió en afirmar que no hi ha causa per a la inelegibilitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Anem, com diu la Fiscalia i la majoria de pronunciaments d'experts que s'han pronunciat i que tant indigna la dreta política i mediàtica que sembla que li va la vida, una vegada més, i que el que menys importa és la llei.

El cas s'hauria de tancar avui i en una única direcció, esmenant la JEC i validant les candidatures dels tres polítics independentistes. Però tractant-se de la justícia espanyola, ja ho hem vist tots en els últims temps, no s'hauria de descartar una última pirueta. El circ dona per a això i per a molt més.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat