La premsa francesa se sorprèn del suport de Ciutadans i Manuel Valls a Ada Colau; el president de la República diu sentir-se contrariat per les aliances del partit taronja d'Albert Rivera amb Vox en múltiples municipis espanyols per desbancar, conjuntament amb el PP, els socialistes de nombroses alcaldies. L'influent periodista comunitari Jean Quatremer ha escrit al diari Libération que la continuïtat de Ciutadans en el grup Alde (ara denominat Renovar Europa) al Parlament Europeu és en perill pels seus acords amb Vox.

Ciutadans, la gran esperança de les elits espanyoles fa molt poc temps, comença a ser un problema. Mentre a Madrid els premen perquè s'alineïn amb les dretes si sumen, per molt extremes que aquestes siguin, i amb el PSOE si no hi ha més remei, perquè els socialistes no es decantin per Podemos, a Europa aquests jocs domèstics estan bastant mal vistos. I és que les cancelleries europees no distingeixen entre Vox i el Front Nacional francès, per posar un exemple: formen part de la mateixa família d'ultradreta. I les contorsions polítiques de Rivera, pensant-se que aconseguirà enganyar tothom, comencen a ser devastadores per a la seva formació.

Les imatges d'aquest cap de setmana, els titulars de premsa o la xarxa que ha teixit Vox fins a deixar-los sense oxigen si volien retenir poder municipal ha fet prou estralls perquè a mig termini Ciutadans tingui més d'un problema. Vox ja ha entrat en les institucions i ho ha fet amb una normalitat que semblava difícil fa uns mesos. El seu poder, encara embrionari en molts llocs, es deixarà notar com ja s'ha vist a la Junta d'Andalusia blanquejant els pressupostos.

I és que ningú no dona vots gratis perquè sí, per més que ho propagui l'alcaldessa de Barcelona.