Tres magistrats de l'Audiència Provincial de Barcelona han dictat una interlocutòria referida a l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat ―preferentment la Guàrdia Civil― a l'IES de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) durant el referèndum de l'1-O en què estableixen que hi va haver excessos policials i que la seva actuació no va ser proporcional, cosa que no van valorar els comandaments policials quan van fer servir les porres o les defenses i van pegar ciutadans també sense que hi hagués cap agressió física prèvia. La interlocutòria raona una cosa molt lògica i que s'ha trobat a faltar aquests últims mesos: per què els comandaments policials no van valorar que per aconseguir el seu objectiu (impedir les votacions) era altament probable que hi hagués lesions, tal com va passar al centre de votació esmentat, on hi va haver 14 ferits. Tampoc no van tenir en compte, assenyala l'escrit judicial, el deteriorament de la imatge de les institucions.

Els 14 folis del text de l'Audiència de Barcelona tenen una importància enorme, ja que ens remunten a un debat que va tenir lloc fa mesos pel que fa a la proporcionalitat en l'actuació policial. En concret, de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia d'una banda, i dels Mossos d'Esquadra per l'altra, ja que aquell 1 d'octubre van tenir comportaments diferents. Davant la violència dels agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola, els Mossos van recollir les urnes de votació en aquells col·legis on ho van poder fer sense fer servir la violència.

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ―avui ja general―, responsable del dispositiu policial de l'1 d'octubre, com que el cos policial català estava intervingut de facto, sempre ha retret aquella actuació dels Mossos. De fet, el major Josep Lluís Trapero i la cúpula policial estan processats a l'Audiència Nacional acusats de delictes tan greus com el de rebel·lió, per als quals la fiscalia demana 11 anys de presó. És cert que són instàncies judicials diferents, però davant els significatius retrets de l'Audiència Provincial a la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia per la seva actuació, no és sobrer preguntar-se on era la proporcionalitat. Els que hem defensat que aquell 1 d'octubre els Mossos van dur a terme la seva actuació correctament, avui tenim més arguments per defensar-ho.