S'ha complert un any de la pèrdua de Catalunya per part de la monarquia espanyola. Una pèrdua emocional i també política després de l'erroni discurs de Felip VI la nit del 3 d'octubre del 2017 renyant els catalans, avalant la línia dura contra les institucions catalanes i desentenent-se de la violència policial de l'1 d'octubre contra els catalans. Aquell missatge va marcar un abans i un després en les relacions entre la monarquia espanyola i Catalunya. Tant és així que, des d'aquella data, les sis visites que ha realitzat el rei d'Espanya a Catalunya s'han vist immerses en la polèmica, el Govern ha anunciat que no el convidarà a cap acte que organitzi la Generalitat i que tampoc no acudirà a cap dels que es puguin organitzar per la Corona espanyola. A l'última enquesta del CEO sis de cada deu catalans atorgaven un zero de valoració a la monarquia espanyola i vuit de cada deu la suspenien. Repeteixo, vuit de cada deu la suspenien. El CIS, per evitar-se problemes, ha deixat de preguntar sobre els reis d'Espanya des d'abril del 2015. No hi ha pitjor cec que el que no hi vol veure.

I és que, encoratjat per la dreta mediàtica i la dreta política extrema, el Rei va posar en perill la seva corona. Va comprar el fals relat d'un cop d'estat de Catalunya, va blanquejar la violència policial i va pujar a cavall d'una fake news que Europa ja ha desautoritzat. No van ser els polítics catalans presos o exiliats els colpistes com es pretén fer creure; el cop a la democràcia es va donar des dels despatxos oficials de Madrid, suspenent un govern legítim i forçant la Constitució espanyola. La veritat ja s'ha obert pas a molts països i només la impermeabilitat de la justícia espanyola a escoltar el que s'ha dit a Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit o Suïssa manté viu un autèntic disbarat judicial.

Com un amarg regal d'aniversari amb destinació a la Zarzuela, la revista Time acaba de fer públic que el president Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica des que Mariano Rajoy el va cessar com a màxima autoritat de Catalunya, és un dels candidats a Premi Nobel de la Pau. El setmanari nord-americà cita el polític català al costat d'altres tres personalitats: Donald Trump, Kim Jong-un i el papa Francesc, recollint les prediccions de diverses cases d'apostes.

Òbviament, no tinc informació sobre el que pot anunciar l'Acadèmia sueca d'aquí a 48 hores. Però la simple aparició del nom del president català a l'exili en aquesta llista hauria de fer caure la bena que la premsa espanyola i els seus polítics han fet servir per enganyar els ciutadans espanyols. Potser es pot premiar amb el Nobel de la Pau un líder polític per protagonitzar un cop d'Estat? Doncs esclar que no! I, per cert, en aquesta llista no hi ha ni Felip VI, ni Mariano Rajoy. No és per un oblit, ni tampoc per casualitat.