Aquest dilluns es compleix el tercer aniversari dels sagnants atemptats de Barcelona i Cambrils, reivindicats per una cèl·lula d'Estat Islàmic, que es van saldar amb un total de 24 morts dels quals vuit eren terroristes. Tres anys han passat de la matança d'aquell agost i malgrat el temps transcorregut segueixen sense estar resoltes moltes incògnites, començant pel paper de l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i que va ser visitat diverses vegades per la Policia Nacional abans dels atemptats.

Es Satty havia estat reclutat pel CNI el 2014, en un retorn de favors després que fos detingut i empresonat: no seria deportat al Marroc, se li proporcionaria l'accés a la mesquita de Ripoll i a canvi facilitaria als serveis de seguretat informació rellevant de qualsevol moviment que es pogués produir, desembocar en procés de radicalització i, finalment, acabar en un fet violent. El CNI ha afirmat que Es Satty va escapar al seu control però el cert és que han estat vetades totes les investigacions parlamentàries que s'han anat proposant. Primer amb un govern del PP i en els últims temps amb un de socialista. Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han liderat així la resposta del deep state per saber el mínim possible fora de les versions oficials.

No és exagerat preguntar-se el perquè de l'entossudiment de l'Estat quan hi ha hagut nombroses vides civils perdudes i la convulsió a Catalunya va ser important. D'aquells dies en queda també l'actuació dels Mossos resolent un atemptat ells sols i emergint com una policia integral capaç de fer front a una situació tan difícil en un temps rècord i davant d'un cert buit dels cossos de seguretat d'Estat i sobretot dels seus responsables polítics.

Per què no es poden investigar parlamentàriament els atemptats? Per què no és el govern el primer en voler liderar una explicació satisfactòria, primer per a les famílies de les víctimes i després per al conjunt de la ciutadania? Mentre res d'això no succeeixi, sobrevolaran prou dubtes perquè no se'n pugui donar cap versió per definitiva.