El doctor Antoni Trilla, responsable d'Epideomología de l'Hospital Clínic, un dels savis que Pedro Sánchez va incorporar al Comitè Científic de la Covid-19, ha posat el dit a la nafra, amb la prudència que sol caracteritzar-lo: "els efectes de la tornada parcial a la feina d'aquest dimarts es veuran d'aquí set o deu dies". Com és més que sabut, Sánchez va posar punt i final al confinament total prescindint de les opinions d'aquest comitè científic i, en conseqüència, la decisió dels dos partits que componen el govern espanyol, el PSOE i Podemos ha estat prioritàriament política. Les cartes ja estan tirades i en un termini de dues setmanes sabrem si la decisió presa ha estat o no una temeritat. Els últims a pronunciar-se han estat Metges de Catalunya, que també han alertat d'un possible rebrot "inassumible" del coronavirus per al sistema sanitari.

Amb el final del desconfinament total es produirà el primer repartiment de màscares que la Creu Roja i Protecció Civil distribuiran en més de cent punts dels accessos al transport públic de les ciutats catalanes de més de 30.000 habitants a les persones que hagin d'anar a treballar. Tractant-se d'una emergència sanitària i de la propagació d'un virus tan virulent com el de la pandèmia és obvi que són pocs punts de repartiment i un nombre insuficient de màscares. El comandament únic imposat per Pedro Sánchez no hauria de ser permanentment un càstig per a la ciutadania ni tampoc actuar com una centrifugadora de problemes, molts d'ells com a conseqüència de la incompetència.

Hem de confiar, per tant, en la responsabilitat de la ciutadania i en la seva maduresa després de les nombroses apel·lacions del Govern català a una revocació de la decisió del govern espanyol que no s'ha produït. Està vist que l'executiu de Pedro Sánchez atén poc les crides que se li formulen i que en aquesta crisi ambdós executius han caminat en direccions oposades. El primer, a més, amb el suport de la patronal i dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, i el segon enarborant les seves posicions sol amb el suport de metges i científics.

Seran dues setmanes claus per avaluar Espanya i Itàlia, dos dels països que han reportat més víctimes en aquesta crisi i que comencen a relaxar les mesures adoptades amb el confinament absolut. Itàlia encara té 566 morts diaris i ha viscut aquesta última jornada un repunt respecte als 436 de diumenge. Espanya ha situat els morts d'aquest diumenge en 517. Mentrestant, França, amb 574 morts en les últimes 24 hores, ha anunciat que allarga el confinament obligatori fins al proper 11 de maig. Potser, en el futur, no n'hi haurà prou amb dir que la crisi els ha agafat desprevinguts per sortir airosos de la situació.