No farà falta esperar a final de mes per predir que l'estiu ha estat un desastre i que el turisme estranger ha caigut en picat aquest agost. El cop de gràcia l'ha donat Alemanya, que ha seguit el pas de països com el Regne Unit o Itàlia, que han passat a considerar tot Espanya zona de risc pel coronavirus i que apliquen als seus ciutadans una quarantena quan tornen als seus països després de les vacances. Mesures coercitives respecte als viatges a Espanya també han aplicat els governs de França, Països Baixos i Bèlgica. Els principals mercats estrangers estan desviant a altres destins els seus ciutadans davant de la creixent sensació d'alarma que s'està generant a Espanya per l'augment de nombre de positius del Covid-19 que estan oferint els indicadors oficials, i que ja porten obertament a plantejar-se a les autoritats sobre si hem assolit o no la segona onada.

És evident que no s'ha trobat el punt d'equilibri entre la salut, com a màxima prioritat de tots els governants, i la necessitat que l'economia no s'esfondri, una cosa que succeiria irremeiablement si hi hagués un nou confinament. La introducció de noves mesures per protegir la propagació del coronavirus, com és la prohibició de fumar en espais a l'aire lliure si no es compleix la distància de seguretat de dos metres, van en aquesta direcció, igual que el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes. Tot apunta que la temuda tardor des del punt de vista sanitari pot estar avançant-se encara que també és possible que les autoritats hagin après poc del que va passar la primavera passada i que segueixin anant a les palpentes.

Som en el que tots els anys és el punt àlgid de l'estiu i ni la Costa Brava ni la Costa Daurada no ha posat el cartell de complet. Una situació una mica millor és la del Pirineu, encara que tant la Vall d'Aran com l'Alt Urgell, els dos Pallars o la Cerdanya tenen habitacions de sobres. La por dels rebrots ja és molt generalitzada i les grans ciutats tenen una ocupació inusual en un mes d'agost. En les sobretaules es parla i molt de com serà la tornada de setembre, del curs escolar i de la conciliació del teletreball i la vida familiar. I, a més, s'ha instal·lat una alta desconfiança amb el que diuen els governants i els seus missatges contradictoris.

No hi ha res pitjor en l'equació comunicació/credibilitat que missatges dispars, i això és el que està succeint amb un governant que rebaixa l'alerta sanitària i un altre que l'amplifica. Això condueix necessàriament a la por i és el primer que s'ha de combatre per aprendre a conviure amb el virus, un fet al qual hem d'acostumar-nos ens agradi o no.