El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, acaba de ser sancionat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), amb una multa, la quantia de la qual no s'ha donat a conèixer, per la venda d'un paquet d'accions de l'energètica Abengoa mentre era conseller de la companyia i disposava d'informació privilegiada. Borrell s'ha defensat com ha pogut però les seves respostes no eliminen el dubte major que hi ha en aquests moments: pot continuar al Consell de Ministres qui, suposadament, ha fet ús d'informació privilegiada en interès propi? És aquest el llistó real de l'ètica del govern de Pedro Sánchez?

És veritat que un president del govern pot carregar sobre la seva esquena un nombre determinat de dimissions i Sánchez ja ha cobert la quota tot i els pocs mesos que fa que és a La Moncloa amb els cessaments de Màxim Huerta (Cultura) i de Carmen Montón (Sanitat). I, per això, defensa a mort la ministra de Justícia, Dolores Delgado, barrejada en un brut assumpte d'uns enregistraments de la seva etapa com a fiscal de l'Audiència Nacional. A les gravacions apareix Delgado amb l'excomissari Villarejo explicant-li que havia vist en un viatge a Cartagena de Indias jutges del Suprem i fiscals amb menors d'edat. Delgado, que era fiscal de l'Audiència Nacional, no consta que fes res i ara es defensa considerant la cinta un xantatge a l'Estat. Però era veritat o no el que explicava la ministra de membres de la judicatura amb menors a Colòmbia? La ministra, ara per ara, s'embolica amb la bandera i resisteix els embats.

El ministre Borrell, per la seva part, ens explica que eren accions d'un familiar que ell gestionava i que recorrerà. I per si li falta cobertura fa el que més sap: carregar contra els independentistes, cosa que tant rèdit li ha donat i li ha permès de tornar a la política. La premsa internacional ja s'ha fixat en el cas i el Financial Times i la cadena Bloomberg, dos mitjans de referència a nivell mundial, consideren que és un nou cop per a Sánchez.

Sobre Borrell pesen massa casos foscos per continuar al càrrec. Ja va haver de dimitir com a president de l'Institut Europeu de Florència, el 2012, per ser conseller d'Abengoa. "No ho recordava", va dir. No hauria de continuar com a ministre, però seguirà. El llistó Sánchez està sota mínims, però PP i Cs han decidit deixar-li el centre i competir per la dreta extrema. I això és un favor massa gran. Almenys, per continuar surant.