En una campanya electoral tan tensa i en què s'han dit moltes frases menyspreables, segurament cap no arriba a l'extrem del que ha declarat Josep Borrell, flagell dels independentistes des de l'època en què la seva estrella política brillava a la capital d'Espanya i que ara, en aquesta Catalunya dual que es pretén dibuixar des de Madrid, s'ha convertit en icona transversal de l'unionisme. Borrell, Vargas Llosa i Josep Piqué són el triplet atacant amb què es pretén intel·lectualment acompanyar el 155 fora de la cotilla dels partits, PSC, Cs i PP. "Abans de tancar les ferides, cal desinfectar. Cal desinfectar, per començar, els mitjans de comunicació", ha declarat Borrell i ni ho ha desmentit, ni tan sols ho ha matisat. És probable, que vanitós i superb com és, no ho faci mai. No per això és menys denunciable tant el que ha dit com el fet que la premsa de Madrid ho hagi amagat. I si el delicte d'odi estigués ben tipificat i els estaments judicials fossin independents, ja hi hauria algú treballant-hi.

Sempre ha estat José Borrell un polític de verb fàcil. Bon orador en els seus anys al Congrés, estava cridat a ser candidat a la presidència del govern espanyol pel PSOE a finals dels anys noranta, però els socialistes i El País ben agafadets de la mà el van apartar de la lluita per la Moncloa amb un fosc assumpte de corrupció. De la seva època a Madrid destaquen dos moments informatius importants en les seves relacions amb Catalunya: la pentinada fiscal que va dur a terme com a secretari d'Estat d'Hisenda a mitjans dels vuitanta en diverses ciutats catalanes i de manera molt especial a Manresa, on encara és recordat per l'actuació dels inspectors tributaris comerç a comerç, casa a casa. També com a ministre d'Obres Públiques entre 1991 i 1996, una etapa en què les inversions en infraestructures a Catalunya encara van ser més baixes del normal.

S'ha normalitzat tant el llenguatge que quan Albiol va parlar de netejar Badalona fa més de dos anys es va produir un gran escàndol. Ara es parla de desinfectar, de netejar o d'esterilitzar i les paraules se les acaba emportant el vent. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, a qui sembla que ja li pesa la responsabilitat d'un mal resultat del PP, ha assenyalat que el fet que els independentistes no tinguin líders i estiguin escapçats és per obra i gràcia de Mariano Rajoy. No era la justícia? I la separació de poders? En qualsevol cas, gràcies per l'aclariment.

Està bé que s'ensenyin les cartes abans del 21-D i que se sàpiga amb temps suficient que, depèn del resultat electoral que es produeixi dijous, s'iniciarà la desinfecció. Estem tots avisats.