Quan Josep Borrell va arribar al govern de Pedro Sánchez i va passar a ocupar la cartera de ministre d'Afers Exteriors ja vam vaticinar que la seva presència en l'Executiu espanyol ajudaria poc a millorar les relacions amb Catalunya. El que no sabíem llavors és que les empitjoraria a passos tan gegantescos i amb tants països. Bèlgica i Grècia han estat els dos últims estats que Borrell ha posat a la diana. En el primer cas, pel conflicte que ha obert amb el govern de Flandes, retirant l'estatus diplomàtic al delegat flamenc a Madrid després d'unes declaracions del president de la Cambra Legislativa sobre Catalunya i els presos polítics. En el segon, forçant el cessament del cònsol de Grècia a Barcelona per haver participat en la multitudinària manifestació de l'última Diada de l'11 de setembre.

El conflicte diplomàtic d'Espanya amb Flandes no és ni de bon tros menor i fins i tot ha estat present a la cimera comunitària celebrada a Brussel·les on el primer ministre belga, Charles Michel, ha fet un toc d'atenció a l'Estat espanyol. Al Parlament flamenc, molts portaveus es van posar fins i tot el llaç groc i van denunciar les restriccions existents a Espanya quant a la llibertat d'expressió després de la censura a les declaracions del seu president de la Cambra Legislativa.

Quan Borrell va arribar al palau de Santa Cruz, ja va avançar al cap de poques hores que el seu principal objectiu seria revertir la imatge d'Espanya oferta per l'independentisme català a l'estranger i posar fi a la llegenda negra i antidemocràtica. El polític de La Pobla, que és tot un especialista a apagar focs llançant bidons i més bidons de gasolina, ha passat de les paraules als fets. I si García-Margallo havia optat directament per comprar voluntats dels estats a canvi d'impedir el més mínim suport a l'independentisme català, Borrell ha decidit passar a l'atac. No hi ha res millor, deu pensar, que iniciar una guerra amb tots aquells que tinguin la més mínima simpatia per l'independentisme català. I com que al ministre no li fa por la bronca i té voletejant com un tàvec el brut assumpte de la venda de les accions d'Abengoa per informació privilegiada, i la sanció que li ha imposat la CNMV, ha de pensar que mentre es parla d'una cosa no es parla de l'altra.

El problema, en tot cas, és que durant un temps el ministre d'Exteriors espanyol serà qualsevol cosa menys el de la diplomàcia. Amb Borrell al capdavant està assegurat que brillarà per la seva absència.