Algú haurà de fer un dia una mena de memoràndum que quantifiqui els guanys que amb la seva habilitat obtenen els nacionalistes bascos cada vegada que els seus vots han estat necessaris per a qualsevol govern espanyol al Congrés dels Diputats. No només en el cas concret d'aquests pressupostos generals de l'Estat sinó en general al llarg de la transició espanyola. Perquè, que ningú no s'enganyi, en aquest cas el discurs fàcil és assenyalar els partits independentistes catalans com a formacions polítiques estimbades cap enlloc per justificar que el que s'ha fet és una excepció quan forma part de l'ADN dels partits espanyols unionistes acceptar que el que era bo per al País Basc era dolent per a Catalunya.

Res més lluny de l'ànim de qui això escriu assenyalar el PNB com una formació insolidària amb el suport donat a qui processa i inhabilita les autoritats catalanes, primer per celebrar el 9-N i, després, per obrir judici a la presidenta del Parlament i altres membres de la Mesa pel fet d'haver facilitat un debat sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Sinó tan sols assenyalar que, d'una única tacada, el govern espanyol rep els cinc vots que necessita per tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat i, a canvi, de cop es mira cap a un altre costat en la liquidació de la quota basca, pendent des del 2007. Així, el govern basc rebrà 1.400 dels 1.600 milions que reclamava des de fa una dècada i reduirà en més de 500 la seva aportació a les arques de l'Estat en aquest exercici. Aquesta bilateralitat, el govern espanyol l'entén i la defensa, prioritzant fins i tot un sistema de finançament que ja és per si mateix prou beneficiós per als bascos. Caldrà treure's el barret, oi?

En aquesta mena de paquet singularitzat que ha preparat Rajoy per a Euskadi hi ha una altra guinda: ¿recordeu el boicot de l'Estat al viatge d'una delegació empresarial de Catalunya i Flandes al Marroc la passada setmana, que havien d'encapçalar els presidents Puigdemont i Geert Bourgeois? Com per art de màgia, s'ha informat que una altra delegació empresarial, en aquest cas de les Cambres de Comerç d'Àlaba, Bilbao i Guipúscoa, sí que viatjaran amb tota normalitat sota l'empara de l'Oficina Econòmica i Empresarial d'Espanya a Casablanca.

Fets, no paraules. Com aquella "pluja de milions" que es va anunciar en infraestructures a Catalunya i que feia tanta patxoca en un titular i que després, una vegada es van presentar els pressupostos, es va revelar sobretot com un gran gest propagandístic. Però esclar, el fàcil és dir que ja n'hi ha prou de victimisme.