El comando terrorista que va provocar una matança a Barcelona dijous passat, dues morts més a Sant Just Desvern i Cambrils, i que ha tingut en suspens diferents poblacions catalanes els últims quatre dies, ha quedat neutralitzat. Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta que va atropellar mortalment 13 persones a la Rambla barcelonina i en va ferir més d'un centenar i l'únic dels terroristes que seguia en llibertat, ha estat abatut aquest dilluns pels mossos a Subirats, a l'Alt Penedès. Els dotze integrants de la cèl·lula estan morts o han estat detinguts després d'una sèrie de reeixides operacions dels Mossos d'Esquadra concloses en un temps rècord en aquest tipus de situacions. Això posa en relleu la maduresa d'una policia que ha treballat aquests últims anys enmig de fortes incomprensions, amb mitjans materials massa vegades escassos i amb molts dels canals directes d'informació antiterrorista tancats.

Això és així i cal dir-ho d'una manera inequívoca un dia que només pot ser de gran felicitat per a la policia catalana. Ara sí que es pot donar per tancada l'operació i no dissabte passat, quan el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, de manera imprudent i per omplir de contingut una roda de premsa insulsa, la primera que realitzava, així ho va anunciar. Cert que després se'n va excusar però la seva reacció no era més que la prova d'una evidència: el càrrec li ve gran i costarà molt que a Madrid s'assumeixi l'èxit de la policia catalana d'una banda i del Govern per l'altra en el tractament d'una informació sempre sensible per als ciutadans i l'actuació dels quals ha tingut un eco internacional indubtable.

És fins i tot previsible que davant d'aquesta realitat es busquin tota mena d'escletxes per provar de burxar amb informacions esbiaixades, quan no malintencionades, o s'obrin debats sobre temes menors. El Govern de Catalunya ha demostrat eficàcia i solvència en la matèria més difícil de totes i els seus ciutadans poden avui respirar una mica més tranquils. I preparar-se per sortir al carrer amb orgull dissabte vinent a proclamar No tenim por.