Deia aquest dissabte Pepe Oneto, un veterà periodista de Madrid i cronista en mitjans espanyols i catalans rellevants durant la Transició, que si perquè el govern d'Espanya celebri un Consell de Ministres a Barcelona ha de mobilitzar 9.000 policies entre mossos, guàrdies civils i policies, significa que l'Estat ha perdut la partida. Oneto està en l'extrem oposat a l'independentisme però és una veu escoltada per alguns sectors polítics i atresora una enorme experiència.

No és l'única persona a Madrid que es posa les mans al cap tant per l'entestament de Sánchez per celebrar el Consell de Ministres en un espai com la Llotja de Mar, que és una autèntica ratera per a una actuació policial, com per l'enorme dispendi econòmic que suposarà l'operatiu policial. Tot això unit a la incomoditat que suposarà per a la vida ciutadana un acte innecessari a cavall del final del curs escolar i l'inici de les vacances de Nadal.

Uns 9.000 policies, que és el que el Ministeri de l'Interior assenyala que seran necessaris per evitar incidents, són moltíssims policies. Per fer-nos una idea, en la jornada de més mobilitzacions a París dels armilles grogues fa ara una setmana, les autoritats van blindar la capital francesa amb uns 8.000 policies. A Madrid, per a la Copa Libertadores de futbol, un esdeveniment d'alt risc després de la violència de les dues aficions a Buenos Aires, el nombre d'efectius de tota classe ―la gran majoria, policies i vigilants privats de seguretat― va ascendir a 4.000. A Barcelona, més del doble per intentar impedir les concentracions que ja han estat convocades per protestar contra les actuacions del govern espanyol.

L'Estat mira de mantenir una aparença de normalitat amb el Consell de Ministres a Barcelona mentre a ulls de tot el món l'obra de cartró pedra que prova de representar salta feta miques. La Zarzuela va cancel·lar a mitjans de setembre qualsevol visita de Felip VI a Barcelona després que cap membre del Govern no l'acompanyés en la inauguració d'un saló al recinte firal. Allò va ser el 17 de setembre. Pedro Sánchez visita Barcelona per primera vegada des que és president del govern espanyol i necessita 9.000 policies. El 80% dels catalans, en un percentatge inamovible, continuen reclamant des de fa diversos anys un referèndum pactat al govern espanyol. I els principals partits espanyols, amb el Rei al capdavant, continuen amagant el cap sota l'ala.