Si el govern socialista i el seu president, Pedro Sánchez, estan perdent la batalla de l'opinió pública en la lluita contra el coronavirus, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja és clarament la diana de totes les crítiques: les de l'oposició i també les dels seus companys de govern i de partit, que no cessen de filtrar comentaris gens falaguers sobre l'únic membre del PSC a l'executiu espanyol.

Passada la primera fase que es podia superar amb declaracions, les seves gairebé dues setmanes de gestió estan rebent reprimendes importants. La més greu, per no haver entès que la descentralització del ministeri, un dels que té més competències cedides a les autonomies, feia del tot inviable la centralització que va imposar en la compra de material sanitari i que ha portat que molts hospitals se les haguessin d'empescar com fos per intentar mantenir unes mínimes mesures de seguretat. La reprimenda del sector sanitari ha estat alta i s'hi ha unit la posició de molts científics demanant el confinament total d'Espanya.

Mitjans internacionals rellevants, des del francès Le Figaro, fins als britànics Financial Times, The Guardian o The Telegraph, els mitjans audiovisuals alemanys o el primer diari suís, Neuer Zürcher, han estat molt àcids amb la gestió espanyola i una enquesta de l'edició europea del diari Politico contrasta la valoració de Giuseppe Conte o Emmanuel Macron a Itàlia o França amb la que rep Sánchez a Espanya, quina gestió només aproven el 40%, lluny del 76% del premier italià.

Si alguna cosa li faltava al ministeri d'Illa per accentuar les llacunes de la seva gestió, ha estat la compra de tests ràpids defectuosos a una empresa xinesa per a la detecció de la pandèmia. Primer es va saber que eren 9.000 tests, després que havien estat comprats a una empresa no homologada per la CE i, en conseqüència, no eren vàlids. Mentre això succeïa, es va filtrar que no eren 9.000, sinó que hi havia 50.000 proves més que també havien estat comprades pel ministeri en les mateixes condicions. Quan van provar de culpar-ho a la complexitat del mercat xinès, va sortir l'ambaixada assenyalant que havien acudit a una empresa que no figurava en la llista que els havien facilitat les autoritats xineses. I aquest divendres a la tarda, la xifra de tests defectuosos ja s'elevava a 650.000. Se suposa que no continuarà pujant en les pròximes hores en la proporció que ho ha fet aquestes últimes 24, encara que l'escàndol ja és políticament parlant imparable.

I, en bona part, tot arrenca d'una mala decisió inicial: concentrar tot el poder en un comandament únic i deixar les compres de material en mans del ministeri, quan són les autonomies l'administració més capacitada per fer-ho, ja que així ha estat des de fa molts anys. Fer política amb decisions exclusivament tècniques té aquestes coses: que els errors els paguem tots.