Les restes de l'antiga Convergència que es mantenen en el PDeCAT i no han fet el salt a Junts, la formació que lidera Carles Puigdemont i que aglutina bona part del capital polític més conegut, amb l'excepció d'Artur Mas, han fet un pas més en el desacord que mantenen, i han decidit convocar primàries per elegir candidat o candidata a la presidència de la Generalitat en les eleccions del pròxim 14 de febrer. L'exconsellera Àngels Chacón ja ha sortit al terreny de joc i ha anunciat la seva intenció de presentar-s'hi, confirmant així els rumors que fa temps que circulen i que la situen al capdavant d'una llista electoral.

Té al davant un camí difícil, ja que fins ara el PDeCAT no apareix com a opció per obtenir escons a cap de les enquestes que s'han elaborat, encara que és cert que oficialment l'escissió com a tal és massa recent. Chacón ha disposat de minuts televisius en el recent canvi de Govern dut a terme pel president Quim Torra, ja que la seva cartera va passar a mans de Ramon Tremosa en el que alguns van voler veure-hi com una purga al PDeCAT. Això només és una veritat a mitges, ja que la seva gestió era qüestionada per diferents actors econòmics, encara que gaudia d'una bona relació amb la patronal de Foment i els sindicats. En qualsevol cas si Chacón va caure per ser del PDeCAT, el nou conseller d'Interior -la cartera que fins aquella data havia ostentat Miquel Buch-, l'egarenc Miquel Samper, era militant del PDeCAT quan va ser nomenat, encara que ràpidament se'n va donar de baixa.

L'estratègia del PDeCAT passa per identificar votants de l'ampli espai convergent que prioritzin la batalla ideològica i s'ubiquin en el centredreta i que sentin vertigen davant dels missatges de confrontació amb l'estat. El PDeCAT creu que amb una bona campanya que els permeti ressaltar aspectes com, per exemple, la baixada d'impostos i fins i tot la supressió d'alguns de vigents o la defensa de l'escola religiosa poden trobar un buit electoral. El seu objectiu de cinc escons -3 per Barcelona, un per Lleida i un per Tarragona- sembla més que difícil, sobretot perquè a mesura que s'apropen les eleccions el que s'acostuma a produir és una concentració en les grans formacions del votant que no ha decidit a qui lliurar la papereta.

Falten més de cent dies per als comicis i caldrà veure si el PDeCAT acaba mantenint el pols, perquè de missatges per a la unitat no li'n mancaran.