Progressivament, la Covid sembla que es va allunyant de les nostres vides. Deixem enrere un autèntic malson que ha provocat fins ara 14.595 defuncions a Catalunya i ha deixat enormes seqüeles a la societat, des dels més joves fins als més grans. Els indicadors epidemiològics són positius, més de tres milions de persones (el 38,5%) s'han vacunat amb la primera dosi, la pauta completa la tenen uns 1,8 milions de catalans (22,5%) i no s'ha registrat cap defunció en la jornada de dissabte.

Els debats canvien i si ens hem passat gairebé quinze mesos parlant de quins espais era necessari tancar per controlar l'expansió de la pandèmia, ara és just al revés i el que es planteja és quant falta perquè s'obri el que encara resta tancat, com el lleure nocturn. No trigarà, sens dubte, a incorporar-se a la normalitat amb les regulacions corresponents, és clar, però és necessari perquè episodis com els “botellons” es redueixin a percentatges prepandèmia.

S'incorporen nous debats sobre la Covid que serveixen per treure'ns del túnel informatiu en el qual hem viscut des de la segona quinzena de març de l'any passat. L'últim, si s'ha de donar pas a la vacunació universal, sense franges d'edat regulades com fins ara. Un debat que només es pot produir quan es produeix la doble combinació d'un percentatge important de la ciutadania vacunada i unes dades positives

En aquesta situació, és més important que mai que el govern espanyol doni màniga ampla a les autonomies perquè gestionin la seva pròpia sortida, perquè ningú no coneix millor la situació sobre el terreny. Els errors uniformitzadors del passat, als quals són sempre tan proclius els governs espanyols en qualsevol circumstància, no haurien de tornar a produir-se.

Haurem de seguir vigilants i atents a les dades, és obvi. Però un cop superada la pitjor fase del coronavirus i amb les dades que es coneixen actualment, cal llançar-se ràpidament a una recuperació econòmica que, sens dubte, serà desigual, perquè molta gent s'ha quedat sense feina o sense negoci pel camí. Però ha de ser la iniciativa privada la que agafi ara el relleu, amb prou força perquè els ERTOs vinculats a la pandèmia també acabin sent història.