L’empresa xinesa PXI Automotive, amb seu a Suzhou, ha obert la seva primera planta europea per a la fabricació de peces per al sector automoció a Catalunya. Ho ha fet a través de l’adquisició del 100% de les participacions de Mecàniques Troem (Torelló, Osona), una firma catalana dedicada a l’embotició profunda de metalls i l’estampació en fred. En aquesta operació, PXI Automotive ha fet una inversió inicial de prop d’1 milió d’euros que permetrà la continuïtat a la planta de l’activitat que s’hi feia fins ara i el manteniment de tots els llocs de treball. Per establir-se a Catalunya i per al manteniment de la plantilla, l’empresa ha rebut el suport d’ACCIÓ.

Amb motiu de l'obertura de les noves instal·lacions, PXI Automotive ha rebut la visita aquest dijous del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha destacat que “aquest és un exemple del model de reinversió industrial que el nostre país necessita, especialment en un sector tan important i estratègic com el de l’automoció”. Torrent ha afegit que “des del Govern, per mitjà d’ACCIÓ, apostem per fer costat al nostre teixit industrial oferint suport directe i facilitant la materialització de projectes com el de PXI Automotive”.

Segons David Prats Vivancos, director general de PXI Automotive Spain, l’empresa es va decidir per la compra de Mecàniques Troem perquè “hi va haver sintonia des del primer dia: Mecàniques Troem ja estava explorant la possibilitat de venda i l’acord ha estat profitós per les dues bandes”. Prats ha afegit que l’objectiu és “fer créixer la planta de Torelló portant-hi altres clients mundials del grup PXI Automotive, i aprofitant totes les sinergies que es puguin establir”.

Nou centre de producció

En aquest sentit, l’empresa posarà en marxa aquest mes de novembre un nou centre de producció en una nau a Sant Pere de Torelló. Amb una superfície de 2.700 m², aquesta nova planta es dedicarà a la fabricació de tub corbat i peces de mecanitzat, nous productes del seu catàleg, també destinats al sector de l’automoció.

PXI Automotive Spain tancarà el 2021 amb una facturació propera als 3,6 milions d’euros, un 25% més que l’any passat. Prats explica que el pla d’expansió a 5 anys de l’empresa preveu multiplicar per tres la facturació d’enguany i duplicar la plantilla, situada ara en 29 treballadors.

PXI Automotive

PXI Automotive té plantes productives a la Xina i a Mèxic i treballa principalment per a una quinzena de proveïdors d’automoció tipus Tier 1 (de primer nivell) a tot el món. Prats afegeix que el fet que Catalunya tingui un clúster de l’automoció destacat “ha estat sens dubte rellevant per a la decisió de l’empresa d’establir-se a Catalunya”. Fins ara Mecàniques Troem exportava sobretot a França i a Polònia, i la previsió és que a partir d’ara s’augmentin les exportacions i els països de destí.

L’empresa ha rebut el suport de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquesta unitat treballa des de Catalunya i des de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món per captar nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya, al mateix temps que assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’inversió.