Tan sols quatre dies després que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés nous aranzels a productes de la Xina, la divisa d'aquest país, el iuan, va trencar la barrera psicològica de les set unitats per cada dòlar, una cosa que portava sense passar des d'abril de 2008.

Els analistes apunten que el Banc Popular de la Xina (BPC, central) ha deixat caure conscientment el valor de la moneda, mentre que la institució assegura que tot és cosa del mercat, encara que reconeix que la baixada té relació directa amb la pujada aranzelària nord-americana.

I és que, encara que no les va especificar, Pequín havia promès "represàlies" després que Trump indiqués que imposaria taxes del 10 % a productes xinesos valorats en 300.000 milions de dòlars a partir de l'1 de setembre.

Segons el portal de notícies financeres Yicai, cada dòlar s'intercanviava per 7,0258 iuans segons la taxa 'onshore' -l'operada en mercats locals- passades les 10.00 hora local (02.00 GMT) després d'haver pujat un 1,23 % en les operacions del matí, la qual cosa suposa la quota més alta des d'abril de 2008.

Que la taxa 'onshore' creixi és un senyal que el renminbi (nom oficial de la moneda) s'està debilitant, ja que per als posseïdors de iuans és més car comprar dòlars.

Per la seva part, la taxa 'offshore' -l'operada en mercats internacionals com Hong Kong- va pujar un 1,38 % i se situava en 7,0683 iuans per dòlar.

Es va tractar de la primera ocasió en què el iuan va pujar per sobre de 7 enters per cada dòlar -considerat per molts analistes una barrera psicològica per als inversors- des que el mercat 'offshore' va ser inaugurat a Hong Kong el 2010.

Mesures unilaterals i el proteccionisme comercial

Un portaveu del BPC va assegurar en la pàgina web de l'organisme que la depreciació del iuan ve donada per "les mesures unilaterals i el proteccionisme comercial", així com per "la imposició de pujades aranzelàries contra la Xina", en clara referència a l'últim gir de la guerra comercial que Pequín i Washington mantenen des de març de 2018.

Dijous passat, Trump va indicar que imposarà aranzels del 10 % a productes xinesos valorats en 300.000 milions de dòlars a partir de l'1 de setembre, a la qual cosa el Ministeri de Comerç xinès va respondre anunciant que prendria "contramesures".

Una de les principals queixes del Govern nord-americà en el marc del conflicte comercial és la denúncia que Pequín suposadament manipula la seva divisa per evitar que s'apreciï en excés i que, per tant, les seves exportacions perdin competitivitat.

Al maig, el Departament del Tresor nord-americà va mantenir la Xina en la seva llista d'economies que mereixen "atenció" per les seves pràctiques canviàries, i va manifestar que continua tenint "preocupacions significatives" sobre això, especialment en el referit a la "desalineació i subestimació" de la divisa xinesa davant el dòlar.

Un iuan més feble significa que els productes xinesos denominats en dòlars són més barats, una cosa que ajudaria a frenar l'efecte negatiu dels nous aranzels nord-americans sobre la seva competitivitat, encara que el preu a pagar serà un augment del cost de les importacions en un moment en què Pequín continua parlant d'obrir els seus mercats al món.

I això és precisament el que Julian Evans-Pritchard, analista de la consultora Capital Economics, creu que ha passat.

"El BPC ha permès que el renminbi caigui al seu nivell més baix en una dècada en resposta a les tensions comercials. Sembla que ha decidit que, veient les cada vegada més ombrívoles perspectives d'un acord amb els EUA, val la pena impulsar al sector exportador xinès via depreciació, malgrat que atregui la ira de Trump," apunta.

L'analista recorda que, en anteriors ocasions, el BPC va intervenir per evitar que el iuan creués la línia del 7 per dòlar, i afirma que aquesta acció "suggereix que pràcticament han abandonat l'esperança de (firmar) un acord comercial amb els EUA".

La taxa de canvi, convertida en una arma

De fet, segons la seva opinió, el fet que el banc central hagi vinculat la depreciació amb els aranzels mostra que han "convertit la taxa de canvi" en una arma.

No obstant això, el BPC ha defensat avui que les fluctuacions del iuan s'ajusten al mercat, però que la divisa nacional "continua sent estable i forta", mentre va garantir que té "experiència, confiança i habilitat" per mantenir l'estabilitat dins d'un "nivell apropiat" -encara que no va indicar quin és aquest llindar- en els tipus de canvi.

El banc central va anunciar "mà dura" contra l'especulació a curt termini.

A llarg termini, Evans-Pritchard considera que el BPC intentarà que el procés de depreciació sigui gradual, encara que preveu una caiguda d'entre el 5 i el 10 per cent del valor del iuan davant el dòlar en els pròxims trimestres.

Segons els pronòstics de Capital Economics, una depreciació del 10 % faria que el PIB xinès augmentés un 0,2 %, mentre que els aranzels anunciats la setmana passada per Trump el rebaixarien en un 0,1 %.