Les eleccions a la presidència de la patronal espanyola dels empresaris, finalment, no quedarà deserta i l'actual president, Antonio Garamendi, haurà de disputar-se la seva reelecció amb Virginia Guinda. La nova candidata vol ser la primera dona a presidir la CEOE i, tal com va avançar la setmana passada, aquest dimarts ha dipositat els avals necessaris per donar el tret de sortida a la cursa per guanyar la cadira. El seu perfil, com a vicepresidenta de Foment del Treball, representa un clar missatge a Garamendi que s'envia des de la patronal catalana presidida per Josep Sánchez Llibre. 

Qui avala Guinda?

Així doncs, cal recordar que Foment és la patronal empresarial amb més anys d'història al darrere de tot l'Estat espanyol i va suposar l'impuls previ per constituir una a escala general a Madrid amb l'actual CEOE. Però Guinda no només compta amb el suport, com és obvi de Foment. També s'han sumat la patronal de l'automoció Faconauto i el seu president al capdavant, Gerardo Pérez. Aquest, precisament avui inaugura la VIII Jornada de l'Automoció des de Barcelona i ja va obrir la porta a presentar-se anteriorment, tot i que la seva candidatura no s'ha acabat materialitzant. Els altres avals de Guinda els ha obtingut de la Federació d'Indústries Càrniques (FECIC) i el Col·legi de Gestors Administratius, tot i que obre la porta a sumar nous suports properament.


En la que ha estat la seva segona roda de premsa, avui des de la seu de Foment, la nova candidata Guinda ha dit que la CEOE necessita una actitud "més participativa i més propositiva" perquè les inquietuds dels empresaris siguin recollides i traslladar-les a qui convingui. 

Guinda vs Garamendi

En la seva declaració d'intencions, Guinda és taxativa: "La CEOE no pot ser tan tancada. L'objectiu de major riquesa i treball a través de la mediació de l'empresa es requereix una CEOE més participativa, col·legiada i amb capacitat d'escoltar a tots els participants tan diversos que hi ha, des de petites a grans empreses i també tots els sectors d'activitat que són ben diferents. En un moment tan delicat com aquest s'ha d'escoltar de forma molt més activa i analitzar-los en equip i veure quina és la solució més adequada per a cadascun". La candidata és l'actual CEO d'Iberboard i està avalada per Foment del Treball. El gran punt fort que també voldrà promoure és el seu perfil professional i la seva experiència empresarial. Un aspecte que, a diferència de l'actual president Gramendi, és diferencial. Així doncs, el president basc ha lligat gran part de la seva trajectòria professional a la institucionalitat únicament.