A les portes d'unes noves eleccions municipals i generals del 2023 i, sota el pretext de la crisi econòmica, el govern espanyol llança plans socials basats en l'oferta final. Una de les mesures més destacades i també més criticades són els bitllets gratuïts de tren, però n'hi ha més de secundàries. Emmarcats en el que s'anomena 'l'era després de la pandèmia', es recuperen i s'amplien els viatges per als jubilats. Així doncs, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 d'Unidas Podemos, Ione Belarra, ha anunciat que el govern espanyol estendrà els viatges per a gent gran de l'IMSERSO a ciutadans espanyols residents a l'estranger.

Interpretació de la llei

"Sé que aquesta és una reivindicació que les associacions heu formulat moltes vegades i, després d'estudiar de nou aquesta qüestió, m'alegra molt comunicar-vos que el programa s'ampliarà a tots els ciutadans i ciutadanes que tinguin 65 anys o més, sigui quin sigui el sistema de seguretat social del qual siguin pensionistes", ha avançat Belarra en una carta al col·lectiu de Marea Granate, segons avança Europa Press. La Direcció General de l'IMSERSO, dependent del Ministeri de Drets Socials i la Direcció General de Migracions, dependent del Ministeri de Seguretat Social, han convingut a interpretar que “hi ha la possibilitat que els espanyols residents a l'exterior puguin participar del programa".

Aquesta interpretació, que encara no té efectes immediats, segons precisa la ministra a la missiva, es realitza d'acord amb el que estableix l'apartat de l'Ordre que regula els viatges on detalla que tan sols cal ser assegurat o beneficiari del sistema de Seguretat Social espanyol. "La lectura del qual s'ha de fer de manera subordinada al mandat legal dels articles 18 i 20 de la Llei de l'Estatut de ciutadania espanyola a l'exterior", afegeix el ministeri.

Aquesta llei estableix que "l'Estat estendrà, per als espanyols a l'exterior i els seus familiars, l'acció protectora de la Seguretat Social i que els poders públics adoptaran les mesures necessàries per potenciar la xarxa de serveis socials, fomentant així mateix la realització de activitats encaminades a la consecució del benestar integral”. Belarra assenyala que l'extensió d'aquest servei "pot contribuir al manteniment de vincles necessari amb la població resident a l'exterior i té una finalitat primordial d'envelliment saludable al qual han de tenir accés tots els ciutadans i ciutadanes del país".

I quan es concretarà?

Segons precisa la ministra, ara estan treballant en la forma d'articular aquesta participació que, "molt possiblement serà la mateixa que la utilitzada habitualment per a espanyols i espanyoles residents a l'estranger, de manera que qualsevol més gran de 65 anys es pugui beneficiar dels viatges, a través de les corresponents Conselleries de Treball, Migracions i Seguretat Social a l'exterior”, i que compten amb una reserva de places disponibles dins del programa 2022/2023.