El Consell General de Turisme de Barcelona ha celebrat aquest dimarts a l'Ajuntament la seva primera reunió amb els nous membres del mandat, en una sessió en què ha tancat els comptes generals de 2018 amb uns ingressos corrents de 56,9 milions d'euros, un 5% més del pressupost inicial.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives de Barcelona, ​​Xavier Mercè, ha presidit la trobada en substitució del primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, absent per malaltia, en una reunió a la qual també ha assistit el president de la Cambra de Barcelona i president de Turisme, ​​Joan Canadell, segons ha informat el consorci en un comunicat.

En total, el resultat pressupostari ha estat de 2.029.151,21 euros, una millora respecte a l'exercici de 2017, que havia estat de -1.070.000 d'euros, i que passen a compensar fons propis negatius que permeten avançar cap al equilibri patrimonial, segons Turisme de Barcelona.

"Hem de treballar a mig i llarg termini per ampliar els atractius que la ciutat ofereix als nostres visitants, implicant-nos més intensament en propostes de caràcter cultural, esportiu i científic", ha dit el regidor, que vol ampliar el perímetre territorial del turisme a Barcelona. Mercè també ha proposat modernitzar les eines de gestió turística per aconseguir "anticipar-se als fluxos turístics globals", amb la idea que els visitants es converteixin en ciutadans a temps parcial de la ciutat i s'integrin en el seu model de vida.

En aquest sentit, Canadell ha subratllat la necessitat d'aconseguir la màxima transversalitat en l'impacte del turisme en altres sectors, i ha posat l'accent a Barcelona com a porta d'entrada de Catalunya per a una millor redistribució dels fluxos turístics, així com la necessitat de utilitzar el Big Data per millorar l'eficiència del sector.

Un nou òrgan consultiu

El consorci ha centrat les seves accions futures en el desplegament de l'Estratègia de Màrqueting Turístic de la Destinació Barcelona; ampliar el perímetre territorial de la destinació; repensar mesures per millorar les expectatives dels visitants i administrar amb més eficiència el seu impacte sobre la destinació, entre d'altres.

També s'ha acordat la necessitat de crear un òrgan de caràcter consultiu vinculat al Consell General amb representació del màxim nombre d'actors econòmics i de totes les sensibilitats de la "realitat de l'activitat turística", i s'ha demanat al Comitè Executiu que faci una proposta en el pròxim consell.