endesa cop25

Durant els dies de fred, el que ve de gust és arribar a casa i refugiar-se de les baixes temperatures. Els dies plujosos i freds dels mesos d'hivern fan augmentar notablement les despeses mensuals amb la factura del gas per la calefacció, que acostuma a ser l'enemic de totes les butxaques. I no només és dur per la cartera, també pel mediambient, ja que climatitzar una casa suposa una despesa energètica enorme. Però hi ha maneres per escalfar la llar sense deixar-se el sou i sent més conscient a nivell mediambiental.

Segons els estudis, fins a un 8% dels gasos emesos a les ciutats prové dels edificis i el sector residencial. De fet, s'estima que les emissions de diòxid de carboni (CO2) generades per l'ús de la calefacció i l'aigua calenta en una vivenda de 100 metres quadrats (m2) on hi visqui una família estàndar de quatre persones arriba a les dues tonelades anuals de CO2, xifra que és equivalent a la mitjana del que emet un cotxe per cada 10.000 kilòmetres.

A més, la calefacció provoca que la  factura del gas es dispari notablement, aportant una dificultat afegida a la costa de gener. Expliquem a continuació algunes opcions per ser més sostenibles a l'hora de climatitzar la casa:

· Aïllar l'habitatge

Una cosa bàsica per reduir les emissions derivades de les calefaccions és el sistema d'aïllament de l'habitatge. Tenir la casa ben aïllada redueix la despesa energètica dels sistemes de calefacció, ja que s'estima que amb un sistema d'aïllament deficient en finestres i portes, o bé en les pròpies parets, es perd fins a un 40% de l'eficiència energètica.

A causa de l'antiguitat o d'una incorrecta orientació de l'habitatge, per a moltes llars sembla impossible realitzar qualsevol tipus de canvi per reduir el seu consum energètic en la calefacció, però hi ha diverses maneres per aconseguir un correcte aïllament de la llar. 

finesta casa PIXABAY

Una de les opcions és fent un aïllament tèrmic amb injecció en càmeres. Aquest sistema és el que requereix menys canvis en l'habitatge, i consisteix en la perforació a la cara interior o exterior de la façana i la instal·lació de mànegues especials per col·locar l'aïllament tèrmic a la cambra d'aire de la façana. Aquest sistema no és possible si no hi ha càmera d'aire a la façana.

Una altra opció és l'aïllament tèrmic interior amb extradossats, que és una solució força òptima si es pretén realitzar una reforma integral de l'habitatge. Aquest sistema d'aïllament funciona mitjançant panells aïllants de cel·lulosa, suro o llana de roca, que es col·loquen directament a les parets que donen a l'exterior de l'habitatge. Aquests materials es recobreixen posteriorment per panells de fusta, pladur o maons per ocultar-los. En aquest cas es perden uns mil·límetres d'espai a l'interior.

Per aquells habitatges que tinguin sòls o sostres en contacte amb l'exterior, cal pensar també en aïllar-los. L'aïllament dels habitatges mitjançant falsos sostres o sòls amb aïllament i parquet és una opció bastant econòmica i efectiva. En el cas d'haver reconvertit zones com terrasses o balcons en zones habitables, és indispensable reforçar l'aïllament d'aquesta part. Per últim, els extra adossats consisteixen en enganxar sobre la cara interior de la llar panells aïllants que alhora serveixin com a base. Per a aquest sistema d'aïllament la millor opció és utilitzar materials que són aïllants de manera natural, com els panells OSB fabricats amb fibres de fusta o els panells de suro.

OSB

· Renovar la calefacció

Molts dels sistemes convencionals de calefacció han quedat obsolets pel que fa als nous objectius i demandes a favor de el clima. El 85% de les calderes de les cases són ineficients. El pas més important i necessari és eliminar definitivament els sistemes de calefacció amb calderes de carbó i gasoil de les llars. Segons el tipus de calefacció, la despesa anual varia substancialment:

 

Després d'haver revisat l'aïllament de la llar, instal·lar una nova caldera o sistemes de climatització amb biocombustibles, poden ser opcions útils per reduir la petjada de carboni de les llars. Hi ha diverses alternatives a la calefacció estàndar que tan mal fa a la butxaca i al mediambient:

  • Calefacció Solar

Aquest sistema de climatització és el més sostenible de tots. Això sí, cal disposar de terrat o teulada per instal·lar-hi el sistema, ja que requereix de la llum solar. Moltes llars ja utilitzen plaques solars per a l'aigua calenta i la calefacció, encara que disposen d'un suport auxiliar per a condicions climàtiques sota les quals no serà possible proveir només mitjançant les plaques. 

Plaques solars / Pixabay

  • Calderes de condensació

Aquestes calderes de condensació que utilitzen la majoria de llars, tot i funcionar amb gas natural, permeten estalviar fins a un 25% de consum en energia i emeten un 35% menys de CO2 enfront de les calderes convencionals de carbó o gasoil. Malgrat que no són l'opció de calefacció més sostenible, sí que suposen una petita millora respecte l'impacte que genera el consum de les llars en el medi ambient.

El preu d'aquest tipus de calefaccions va des dels 800 als 3.000 €.

  • L'aire condicionat com a bomba de calor

Tot i que sovint associem els aparells d'aire condicionat amb l'estiu per refrescar els interiors, aquests també es poden emprar per calefactar una vivenda amb un cost energètic fins a un 25% més baix que una caldera de gas i fins el 50% menys del cost d'una caldera de gasoil. No tots els aparells d'aire condicionat poden fer-ho, però els més nous ja es fabriquen amb dos focus: el fred i el calent. 

Es tracta d'utilitzar-lo com a bomba de calor, que no és més que un aparell que transporta l'energia tèrmica d'un ambient a l'altre. Es tracta de moure calor o fred entre dues estances i funciona amb un compressor per transportar el calor útil de manera més eficient. A més, les bombes de calor tenen la particularitat que entreguen més energia útil en forma de calor que l'energia elèctrica que s'utilitza per l'ús normal, ja que l'eficiència de la bomba de calor en watts és major a la unitat, de manera que per cada watt elèctric invertit, rebrem diversos watts. 

El preu d'aquest sistema ronda els 1.000 o 1.500 € i es recomana instal·lar en estances reduïdes i contractar un sistema de manteniment anual igual que un aire condicionat.

  • Calefactors elèctrics

També anomenats 'de calor blau', els calefactors elèctrics d'última generació són l'evolució dels antics radiadors d'oli. Porten incorporat un fluid en el seu interior anomenat "sol blau". Escalfen les habitacions ràpidament i de manera efectiva, però són els més cars d'entre les solucions de calefacció sostenibles si parlem de cost energètic. Encara que el preu d'aquests radiadors va dels 60 als 600 €, amb aquest sistema la despesa anual en electricitat d'una família de quatre persones en una llar estàndard pot ascendir als 900 €. Comparat amb la bomba de calor és un sistema molt menys eficient.

achudh krishna 39mlECY8VkU unsplash

· Evitar el malbaratament

Les persones també podem canviar moltes coses del nostre comportament diari per ser més sostenibles, també a casa. A part de qualsevol instal·lació o muntatge de climatització que puguem fer a les nostres llars per reduir les emissions de CO2, hi ha mesures que podem fer a títol personal per millorar l'eficiència energètica dels nostres sistemes de calefacció i així evitar una despesa més gran d'energia.

Coses com evitar posar roba a assecar damunt dels radiadors, no ventilar les habitacions durant més de 15 minuts quan estigui la calefacció posada o bé una cosa tan simple com deixar l'aparell d'aire encès quan no s'està a casa, són mesures que podem fer per aconseguir una climatització més eficient i sostenible. També mantenir el termòstat regulat i baixar un grau la temperatura de la calefacció poden suposar entre un 7 i un 11% d'estalvi d'energia.