Amazon continuarà sense tenir cap sindicat als Estats Units. L'aposta d'un grup de sindicalistes per organitzar els treballadors de la companyia en un dels seus magatzems a Bessemer (Alabama) ha fracassat aquest divendres pel rebuig de la majoria dels empleats: amb una votació en què van participar 3.117 empleats, amb prou feines el 24 % es va mostrar a favor de la creació del sindicat, mentre que el 1.798 va rebutjar la proposta.

La resta dels sufragis encara no han estat comptats en estar qüestionada la seva validesa. Encara que són diversos centenars els vots sense comptar, el "no" ja ha superat el 50 %, per la qual cosa el rebuig ja és oficial. Els sindicalistes han anunciat que presentaran un recurs legal davant de presumptes irregularitats en el procés de votació i pressions per part de l'empresa.

Denuncien que no ha estat una elecció lliure i justa

"Amazon ha interferit en el dret dels treballadors de votar en una elecció lliure i justa", ha indicat en un comunicat el Sindicat de Detallistes, Majoristes i Empleats de Botigues, l'organització a la qual s'hauria afiliat el magatzem si els sindicalistes haguessin aconseguit la victòria, després de conèixer-se els resultats. L'escrutini ha començat aquest dijous després de pràcticament dues setmanes senceres de discussions entre l'empresa i els sindicalistes sobre la validesa de cada vot en un procés que es va fer manualment a porta tancada i sufragi a sufragi.

Per la seva part, la Federació Nacional de Detallistes, que representa la patronal, ha celebrat uns resultats "clars" obtinguts després d'un procés "que funciona com cal i que permet als treballadors prendre decisions informades".

Amazon Illinois EUA EFE

Amazon continuarà sense tenir cap sindicat als Estats Units. / Efe

Pel que podria haver tingut de pionera, la votació va ser molt seguida a tot el país, i fins i tot el president nord-americà, Joe Biden, va al·ludir implícitament a aquest cas quan va fer a començaments de març una fèrria defensa pública dels sindicats i del dret a sindicar-se.

La firma que dirigeix Jeff Bezos, l'home més ric del món segons Forbes, és el segon ocupador més important dels Estats Units, només per darrere de la cadena de supermercats Walmart, i des de l'inici de la pandèmia ha disparat tant la seva activitat com els seus beneficis i ha contractat desenes de milers de nous treballadors.

Tanmateix, la companyia no compta amb cap sindicat de treballadors al país i és coneguda per la seva ferma oposició als esforços organitzatius dels seus empleats, una cosa que ha mostrat en diverses ocasions al llarg d'aquesta campanya al magatzem d'Alabama.

Per què no hi ha sindicats?

En una entrevista amb Efe, l'expert en Amazon Robin Gaster, professor visitant de la Universitat George Washington, va explicar que l'absència de sindicats en la companyia es deu fonamentalment a un model d'ocupació basada en uns alts índexs de rotació.

"És un entorn molt difícil perquè es formin sindicats perquè aquests requereixen confiança i solidaritat entre els treballadors, però a Amazon no tenen temps perquè els treballadors estan constantment entrant i sortint", va apuntar Gaster, autor del llibre "Behemoth, Amazon Rising: Power and Seduction in the Age of Amazon (Behemot, la pujada d'Amazon: poder i seducció en l'era d'Amazon"). A més, segons l'expert, l'empresa pot filtrar amb relativa facilitat, mitjançant entrevistes i l'anàlisi del seu historial laboral, noves contractacions potencials per assegurar-se que no són favorables a la sindicalització.

L'oposició de la firma a l'esforç d'organització sindical a Alabama va arribar a l'extrem que des del seu compte corporatiu es van llançar durs atacs contra senadors nord-americans de tendència esquerrana com Bernie Sanders i Elizabeth Warren, que havien mostrat el seu suport als sindicalistes.