El fundador d'Amazon, Jeff Bezos, deixarà de ser aquest any el conseller delegat, segons ha anunciat aquest dimarts a la plantilla en un correu electrònic que s'ha difós a través del web de la companyia.

Bezos situa el canvi en el tercer quadrimestre de l'any i anuncia que l'actual cap del servei de computació de la multinacional del comerç electrònic, Andy Jassy, el substituirà en el càrrec.

Jeff Bezos i Andy Jassy Amazon EFE

A l'esquerra, Jeff Bezos; a la dreta, Andy Jassy / EFE

Una de les empreses més exitoses del món

"Ha estat a la companyia gairebé des que jo hi soc. Serà un líder excepcional i té la meva plena confiança", ha escrit Bezos. Després de 27 anys, el fundador d'Amazon cedeix les regnes d'una companyia que dona feina a 1,3 milions de persones i és "àmpliament coneguda com una de les empreses més exitoses del món".

Bezos atribueix el secret de l'èxit a la "invenció" i recorda als seus treballadors que junts han fet "coses boges" que després "han esdevingut normals", com ara les anàlisis de productes dels mateixos usuaris o l'entrega "malaltissament ràpida" del servei Prime.

Amazon Illinois EUA EFE

Una planta d'Amazon a Illinois, Estats Units / EFE

"Trobo que la meva feina té sentit i és divertida. Treballo amb els col·legues més llestos, talentosos i enginyosos. Quan els temps han estat bons, heu estat humils. Quan han estat durs, heu estat forts i heu donat suport, i ens hem fet riure els uns als altres. És una joia treballar en aquest equip", s'acomiada Bezos de la seva plantilla.

El propietari de 'The Washington Post'

"Ser el conseller delegat d'Amazon és una profunda responsabilitat, i esgota. Quan tens una responsabilitat com aquesta, és difícil parar atenció a res més", ha confessat.

A partir d'ara seguirà vinculat a la companyia com a president executiu, però també tindrà "temps i energia" per concentrar-se en altres projectes, entre els quals The Washington Post, el diari de la seva propietat. "No he tingut mai tanta energia, i això no va de retirar-se", ha assegurat.

Bezos, l'home més ric del món

Nascut a Albuquerque (Nou Mèxic, EUA) el 1964, els pares del futur fundador d'Amazon es van divorciar durant la seva infantesa, i la seva mare es va casar amb un immigrant cubà, Miguel Bezos, de qui Jeff va prendre el cognom.

Graduat per la Universitat de Princeton, va començar a treballar a Wall Street en ciències de la computació, encara que va renunciar al lloc de feina abans de complir 30 anys per dedicar-se a la venda de llibres per internet des del seu garatge a Seattle.

Va registrar Amazon (llavors sota el nom de Cadabra, que canviaria més tard perquè la sonoritat s'assemblava massa a la paraula cadàver en anglès) el 5 de juliol de 1994, després d'haver observat durant la seva feina prèvia a Nova York com l'ús d'internet s'estava disparant amb pujades anuals del 2.300%.

"Al principi vaig triar llibres com el millor producte per vendre online després d'elaborar una llista de 20 possibilitats diferents. Amb més de 3 milions de llibres impresos, podia construir una llibreria digital que no podria haver existit de cap altra manera", explicava Bezos en una entrevista el 1997.

L'èxit inicial al sector editorial va obrir les portes a tota classe de productes, i paral·lelament  l'empresa es va anar expandint més enllà del comerç electrònic amb ofertes d'entreteniment mitjançant Amazon Music i Prime Video, maquinari i programari amb dispositius com Echo i Alexa, respectivament, i la plataforma de computació en núvol Amazon Web Services (AWS).

Foto principal: Paquets d'Amazon preparats per ser lliurats als seus destinataris / EFE