endesa cop25

Els estudis alerten que el cotxe privat representa fins un 15% de tota l'energia final consumida a Espanya. De fet, s'ha demostrat que la mobilitat aporta gairebé el 30% de les emissions provocades per l'efecte de l'ésser humà a les ciutats. Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), nou de cada deu persones a tot el món respiren aire insalubre a causa de la contaminació ambiental, i segons el darrer estudi de la Separ, a Espanya moren cada any 10.000 persones per causes relacionades amb la contaminació. 

Un dels principals enemics de la sostenibilitat és la contaminació causada pels gasos emesos pel transport, principalment a les grans ciutats i els nuclis urbans, on cada dia s'hi apleguen milers i milers de cotxes contaminants. I no és només la nostra salut, sinó també la del planeta. Reduir en un 30% les emissions de gasos de CO2 és un pas per començar a descarbonitzar l'ambient. Però com ho podem fer? Trobar alternatives de transport, com ara el transport públic és una solució que s'ha de tenir en compte. De fet, les ciutats s'estan començant a posar al dia amb les flotes de transport públic, de manera que evitar el vehicle privat és cada vegada més fàcil. A més de la baixa contaminació, té molts més avantatges. Quins?

  • Un respir a la butxaca

L'elevat cost dels carburants juntament amb el major consum que suposa l'alt nivell de trànsit provoca que les despeses mensuals de moure's en cotxe o vehicle privat superin amb escreix els costos de moure's en transport públic. A més, als costos dels carburants s'hi han de sumar les despeses de mantenir un vehicle, com ara les revisions anuals, passar la ITV, les reparacions i tots els impostos que se'n deriven. 

Cada ciutat o àrea metropolitana té les seves pròpies tarifes de transport públic, però en general aquestes ja estan calculades perquè un ús habitual del transport públic surti millor en termes monetaris. A més, a tots els costos del vehicle privat mencionats prèviament cal tenir en compte l'aparcament.

  • Menys estrés

Està comprovat que analitzar prèviament la ruta fins a la destinació amb transport públic i emprar aquest mitjà redueix l'estrés del dia a dia, sempre i quan aquest sigui puntual. A més, els estudis demostren que el trànsit i les cues a les carreteres en hora punta, que és quan més vehicles privats surten en circulació, augmenta l'estrés, la tensió i el cansament i fa disminuir la productivitat dels usuaris. D'altra banda, també cal tenir en compte que anar en transport públic et deixa més temps per fer altres coses, com llegir, estudiar, o relaxar-se escoltant música, cosa que davant del volant la llibertat és menor. 

sinitta leunen QLFZU7q gDk unsplash

Foto: Unsplash

  • Més seguretat

 La probabilitat de patir un accident mentre viatgem en metro o en autobús públic és molt menor que si ho fem en transport privat. Només viatjar en avió o en vaixell és més segur que en transport públic.

  • Menys soroll

Més enllà de la contaminació causada pels gasos d'efecte hivernacle, com el CO2, un altre dels problemes de les principals ciutats és la contaminació acústica. De fet, gairebé el 80% de la contaminació acústica de les grans ciutats està provocada pel trànsit. En aquest sentit, el transport públic és una bona alternativa. A més, cada vegada les ciutats estan apostant més pel transport públic elèctric, que en no tenir un motor de combustió, el soroll que emeten aquests vehicles és pràcticament nul. 

De fet, Endesa ha tancat una col·laboració amb Transport Metropolità de Barcelona (TMB) per tal d'ajudar a desplegar la xarxa dels autobusos elèctrics, amb un sistema de recàrrega ultrarràpida que permet carregar el vehicle en només 6 minuts. A principi del 2020, la línea H16 comptarà ja amb 4 punts de recàrrega d’aquest tipus instal·lats per Endesa, que permetran garantir la càrrega dels 22 autobusos articulats que actualment circulen per aquesta línia metropolitana, així com donar un millor servei als viatgers.

autobus electric endesa tmb barcelona ENDESA

Foto: Endesa 

Diversos estudis mèdics han alertat reiteradament que la contaminació acústica comporta problemes per a la salut, i entre les principals conseqüències hi ha la irritabilitat, pertorbació del son, augment de l'estrès, disminució de la concentració i la productivitat, agressivitat, cansament, mal de cap, problemes d'estómac, alteració de la pressió arterial i pèrdua d'audició, entre una llarga llista de possibles efectes. 

  • Un favor al planeta...

S'estima que un cotxe produeix al voltant de 750 quilos de CO2 cada 5.000 km recorreguts de mitjana. Això, en el cas d'Espanya es tradueix en una contaminació anual de 5,8 tones. Però els cotxes no només emeten diòxid de carboni CO2, que és el causant de l'efecte hivernacle i l'escalfament global, sinó que a més també emeten altres partícules contaminants. Tot i que depenent del tipus de combustible i l'edat del vehicle els gasos emesos seran més o menys, és innegable que emprar el transport públic redueix dràsticament la petjada ecològica de cada usuari. 

contaminació cotxe tub escapament acn

Foto: ACN

  • ...i a la teva salut

Hi ha diversos estudis que demostren que els usuaris de transport públic tenen un millor estat de salut que els conductors de vehicles. Per exemple, un estudi de el Centre de Salut Moriguchi a Osaka destacava que els viatgers d'autobús i tren tenien menors taxes de diabetis, hipertensió arterial i sobrepès. Això és degut al fet que agafar el transport públic obliga a caminar fins la parada o a pujar escales, cosa que sovint no fem quan agafem el transport privat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat