Una investigació del diari britànic 'The Guardian' constata l'explotació de l'amo d'Inditex, Amancio Ortega, cap a les treballadores índies, menors d'edat i amb pràctiques abusives. Així doncs, fa dos anys que totes elles no perceben ni el salari mínim indicat en aquell país. Ortega, lloat des de la dreta espanyola fins al mateix Gerard Piqué, com a empresari d'èxit amb la seva marca de referència, Zara, ha sortit anteriorment en les llistes de paradisos fiscals i ha intentat rentar la seva imatge aportant a la sanitat pública espanyola ajudes milionàries.

No obstant, cal recordar que molts professionals sanitaris han lamentat que els diners d'Ortega anessin allà on ell convenia sense escoltar les necessitats exactes dels professionals.

'The Guardian' explica que els treballadors de la confecció que fabriquen roba per a marques internacionals a Karnataka, un important centre de producció de roba a l'Índia, diuen que els seus fills passen gana perquè les fàbriques es neguen a pagar el salari mínim legal en allò que es diu que és el més gran robatori de salaris que mai hagi afectat la indústria de la moda. Més de 400.000 treballadors de la confecció a Karnataka no han rebut el salari mínim legal de l'estat des de l'abril del 2020, segons una organització internacional de drets laborals que monitoritza les condicions laborals a les fàbriques.

Mètodes d'esclavitud

El Worker Rights Consortium (WRC) estima que la quantitat total de salaris impagats fins ara supera els 41 milions de lliures esterlines. Una treballadora va dir que només guanyava aproximadament la meitat del que necessitava per cobrir els costos bàsics de vida, com ara el menjar i el lloguer. “Si haguéssim obtingut l'augment salarial l'any passat podríem haver menjat vegetals almenys algunes vegades al mes. Al llarg d'aquest any només he alimentat la meva família amb arròs i salsa chutney”, va dir.

Però Ortega i el seu Inditex no són els únics. Karnataka és un dels nuclis de la indústria de la confecció de l'Índia, amb milers de fàbriques i centenars de milers de treballadors que produeixen roba per a marques internacionals com ara Puma, Nike, Tesco, C&A, Gap, Marks & Spencer i H&M, a banda de Zara. L'augment anual del cost de vida al salari mínim, el "subsidi variable" (VDA), es va incrementar en 417 rupies índies al mes l'abril de 2020.

El WRC va dir que com aquest suplement per a treballadors amb salaris baixos, no se li havia pagat durant 20 mesos, cada empleat havia rebut un pagament insuficient. Els proveïdors de peces de vestir, com Inditex, argumenten que el Ministeri de Treball i Ocupació va emetre una proclamació suspenent l'augment del salari mínim poc després de la seva implementació a l'abril del 2020 i que una demanda legal relacionada amb el requisit de pagar l'augment encara estava en curs a els tribunals de Karnataka.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Amancio Ortega