La sisena onada de la covid i la variant òmicron estan causant estralls en el si de la societat catalana. En les últimes setmanes hem vist com, desgraciadament, s'han superat rècords d'infectats, fet que està provocant, un altre cop, el col·lapse del sistema sanitari. Tots estarem d'acord que això està impedint que la recuperació i la sortida de la crisi s'allunya una mica més del que estava previst perquè també es tradueix en una gran afectació important al teixit empresarial del país, de fet, tant és així que la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ha informat avui que fins a un terç de les pimes catalanes ha hagut d'aturar l'activitat per culpa de les baixes per covid. 

Aquesta xifra es desprèn de l'últim informa realitzat per la patronal davant de l’augment de contagis per saber quina està sent l’afectació d’aquesta sisena onada en les pimes catalanes. Dins d'aquesta enquesta trobem que des del 20 de desembre fins al 17 de gener, el 70,5% de les empreses catalanes han tingut personal de baixa per incapacitat temporal, però encara sorprèn més que fins al 4% de les empreses ha tingut més del 50% de la plantilla de baixa. A més,  l’11,3% ha tingut entre un 26% i un 50% del personal de baixa, el 19,9% entre l’11% i el 25%; el 15,4% entre un 6% i un 10% i el 19,9% entre un 1% i un 5%. De fet, si ho comparem amb les dades del 2020, veiem que, com a mínim, el 35% de les empreses tindrien una incidència que doblaria la mitjana que van patir l’any 2020.

Tot això és en termes generals, això no obstant, hi ha sectors que han vist com l'afectació ha estat molt major com per exemple la construcció, amb una afectació del 48,8%, el sector primari (47,1%), la restauració i l'hostaleria (44,6%) o  comerç (40,7%). Davant d’aquesta situació, les pimes s'han vist obligades a reorganitzar la seva activitat mitjançant grups bombolla (32%), augment del teletreball (27,1%), contractant més personal (21,8%) o a través d’altres fórmules (19%).

 

Augment de costos

Aquestes noves fórmules han portat que més de la meitat de les empreses, concretament un 55,8%, hagin vist com els augmentaven els costos a causa de les baixes laborals i el 22,8% ha tingut problemes en la tramitació de les baixes laborals. Davant d'aquesta situació, Pimec ha lamentat la manca d’anticipació de les administracions considerar que aquestes dades "que eren totalment previsibles tenint en compte el comportament que aquesta variant ha tingut des de la seva aparició a Sud-àfrica i fa setmanes per tota Europa". Ara bé, també asseguren que tot i la situació s'han de respectar els protocols sanitaris i la necessitat d’emprendre mesures efectives per aturar les cadenes de transmissió, i per descomptat, la necessitat que les persones contagiades hagin de fer quarantena. 

La patronal considera que una vegada més es mostri una falta de sensibilitat amb el teixit productiu i l’activitat econòmica generant, en un primer moment, incerteses en els protocols i inseguretat a empreses i treballadors, i posteriorment, automatismes de les baixes i les altes que comporten incidències administratives. En aquest sentit, Pimec considera que no s’ha dotat els recursos necessaris, i amb la celeritat necessària per a evitar-ho, amb una certa improvisació que ha revertit en un funcionament deficient de les tramitacions i la transmissió de comunicacions a empreses i al sistema de seguretat social.

Per altra banda, considera que tot això reverteix en un nombre rellevant d’incidències en els càlculs dels salaris i de les liquidacions de seguretat social, així com de les liquidacions de retencions a compte de l’IRPF i altres tramitacions administratives, raó per la qual demana una moratòria administrativa per evitar l’allau d’incidències en aquests tràmits administratius.