Les companyies aèries que operen a l'Aeroport de Brussel·les-Zaventem han cancel·lat el 55% dels vols programats per aquest dimecres, al voltant de 200 sortides, per la vaga general de transports de Bèlgica. Així ho ha confirmat l'aeroport més gran de Bèlgica al diari 'The Brussels Times', que ha informat que els passatgers afectats seran informats per l'aerolínia amb què tenien previst volar demà. A més, la vaga general del transport a Bèlgica, convocada per diversos sindicats per també demà, provocarà greus interrupcions en el transport públic a tot el país. Els sindicats demanen una revisió salarial dels diferents sectors per contrarestar l'augment del cost de vida provocat per la pujada dels preus.

A la seva pàgina web, l'Aeroport de Brussel·les-Zaventem ha assegurat que els seus equips operatius estan coordinant el pla de cancel·lacions en aquest moment amb tots els socis, mentre que les companyies aèries estan adaptant els horaris de vol. També aconsellen que els passatgers que acudeixin a l'aeroport amb dues hores d'antelació per als vols dins de Schengen i amb tres hores d'antelació per a vols fora de la zona Schengen. A més, l'Aeroport de Charleroi, el segon més proper a Brussel·les, ha alertat a través de la seva pàgina web que l'accés a les seves instal·lacions pot ser complicat, així com de possibles errors als seus serveis.

Amb tots els sindicats de Bèlgica demanant als treballadors que surtin al carrer el dimecres 9 de novembre per protestar per la disminució del poder adquisitiu dels belgues, l'aeroport de Brussel·les ha decidit prendre mesures preventives. Dijous, l'aeroport de Brussel·les ja va anunciar que cancel·lava el 40% de tots els vols d'aquesta data per llargues cues i retards durant el dia. A més, s'estan discutint amb socis i companyies aèries per veure si calen mesures addicionals per evitar el caos. Com a resultat, la seva companyia aèria es posarà en contacte personalment amb tots els passatgers afectats i se'ls demanarà que només portin equipatge de mà a aquells els quals es mantenen els vols.

Malestar dels belgues

L'aeroport Zaventem de Brussel·les, que va rebre al voltant de 2 milions de viatgers al setembre, va dir que esperava "greus interrupcions del servei" a causa de la vaga i que es van cancel·lar o reprogramar un gran nombre de vols per evitar llargs temps d'espera i retards. Les xarxes de transport locals a tot el país aturaran gairebé dimecres els viatges públics mentre els treballadors belgues marxen a Brussel·les per reclamar millorar els salaris i les condicions laborals. En paral·lel, la inflació anual a Bèlgica va assolir el 12,27% l'octubre del 2022, la seva màxima des del juny de 1975, ja que els costos dels aliments i l'energia van augmentar.

Les dades recents indiquen que l'economia belga es va contreure un 0,1% aquest trimestre en comparació amb l'anterior, amb moltes anàlisis que prediuen que l'economia es contraurà per un marge igualment petit l'últim trimestre d'aquest any, una contracció que, tècnicament, empènyer Bèlgica cap a una recessió. El descens de la producció industrial, al seu torn, va ser la causa més important del descens global del creixement econòmic: la producció va caure un 0,7% aquest trimestre respecte a l'anterior, amb moltes empreses que van frenar o fins i tot aturar la producció per manca de rendibilitat. que al seu torn va ser principalment conseqüència dels alts preus de l'energia. El malestar que provoca la crisi econòmica a tot el continent europeu es replica en molts àmbits, des del transport fins a la indústria.