El president de Telefónica i de la GSMA, José María Álvarez-Pallete, ha demanat aquest dilluns més inversió per part de l’Estat espanyol en el sector de les telecomunicacions. En el discurs inaugural del Mobile World Congress, ha destacat que el seu sector “no demana privilegis, sinó justícia”, i ha posat sobre la taula una dada: “El tràfic de dades creix fins a un 50% anual”. És per aquest motiu que, segons Pallete, “la càrrega de la inversió necessària per gestionar aquest creixent volum de tràfic ha de recaure de manera justa”. El president de Telefónica ha insistit durant el seu discurs que el seu sector “respecta tots els actors de la nova economia”. “Però nosaltres també mereixem respecte”, ha manifestat. 

Per justificar tot això, Pallete ha recordat el paper “fonamental” que tenen les telecomunicacions en el desenvolupament de l’economia i en l’avenç de la nova era digital. “El món necessita un sector de les telecomunicacions robust i sostenible; res del que ha d’arribar arribarà sense nosaltres”, ha afegit. El president de Telefónica ha recordat que el seu sector és el que té la “capacitat i responsabilitat de construir infraestructures” i “les xarxes del futur”. “Nosaltres fem realitat el nou món digital, assegurem la connectivitat, hem sigut essencials durant la pandèmia perquè sempre ho hem estat i així continuarem sent-ho”, ha dit, a més d’afegir que “sense nosaltres, la revolució tecnològica més profunda de la història de la humanitat no s’hauria produït”.

 

 

Pallete ha fet aquestes declaracions en un acte inaugural en el qual també hi ha participat el director general de GSMA, Mats Granryd. Durant la seva xerrada, ha destacat que un dels grans reptes dels propers anys ha de ser posar punt final a la bretxa digital. Ha recordat que es tracta d’un fenomen que afecta els sectors pobres i rurals, i ha insistit que es tracta també d’una “qüestió de gènere”: “Les dones tenen menys accés a Internet”.

Ampliant el focus i mirant el futur des d’una perspectiva més àmplia, el conseller delegat de Vodafone ha apressat Europa a crear una àmplia xarxa de 5G. Nick Read també ha participat a l’acte, i ha mencionat unes dades que situen Europa en una mala posició respecte dels altres territoris arreu del món: la cobertura de 5G a Corea del Nord és d’un 90% a tot el seu territori. A la Xina, d’un 60%; als Estats Units, d’un 45%; mentre que a Europa està per sota del 10%. Tots els empresaris que han parlat en aquesta conferència han estat d’acord que cal col·laboració publicoprivada per tenir una infraestructura en telecomunicacions sòlida que serveixi per competir en la nova era digital.