La 'taxa Google' —l'impost que ha de gravar a les grans tecnològiques com Google, Facebook o Apple— no s'implantarà de forma global i coordinada, com a mínim, fins a mitjans del 2021. Així ho va anunciar dilluns passat l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que coordina les converses entre els 137 països participants en la iniciativa i elabora els mecanismes tècnics per dur-la a terme.

Segons els càlculs de la OCDE, la seva proposta incrementarà els ingressos de l'impost de societats a escala mundial entre 42.00 i 68.000 milions d'euros per any. L'organisme, que no troba el consens necessari per tirar endavant, va indicar que "creiem que el desig d'avançar en les negociacions és compartit amb als Estats Units", va asegurar el secretari general de la OCDE, el mexicà Ángel Gurría.

L'objectiu inicial de la OCDE i els països que formen part de la iniciativa era aconseguir una proposta consensuada i acceptada per tots a finals de 2020. Durant la jornada d'aquest dimarts, d'altra banda, la Comissió Europea ha avisat la OCDE que "a mitjans de 2021" ha d'estar llest de forma definitiva el pacte per a la nova fiscalitat digital de les multinacionals. En cas contrari, la UE establirà una taxa digital pròpia per als seus membres, encara que recorda que la seva prioritat és assolir el consens amb l'organització.

La implementació de l'acord pal·liarà els efectes de la Covid

"Aspiràvem a aconseguir un acord global complet per a finals de 2020, però està clar que això ja no serà possible". Tanmateix, "no podem continuar posposant-lo, i la nova data límit de mitjans de 2021 ha de ser l'última, i com abans arribi, millor", va assenyalar el portaveu comunitari Daniel Ferrie durant la roda de premsa diària de la Comissió. L'organisme insta així els governs a adoptar un acord després dels reptes plantejats per la pandèmia del Covid-19, ja que la implementació d'aquest acord ajudarà a elevar els ingressos tributaris.

La OCDE estima que la implementació d'un acord multilateral tindrà un efecte negatiu de menys del 0,1% del Producte Interior Brut (PIB) mundial a llarg termini. A més, la certesa fiscal procedent d'aquest acord podria elevar la inversió i el creixement, el que compensaria "parcialment o totalment" aquest "petit efecte negatiu". "L'absència d'una solució consensuada probablement portaria a la proliferació de mesures fiscals unilaterals i no coordinades, així com un increment en nocives disputes fiscals i comercials", va alertar la institució.

 

Imatge principal: Pla general de les lletres de Google durant la World Artificial Intelligence Conference a Xangai. Foto: ACN