El crac de les borses europees després del "no" d'Anglaterra a Europa ha anat perdent empenta al llarg del matí després d'una arrencada devastadora que ha fet caure a l'Ibex un 16% en l'obertura. Al migdia baixava entorn d'un 11% mentre l'Eurostoxx descendeix un 9%. Si a curt termini, el xoc sembla en part controlat, a mitjà i llarg termini espanta. "L'economia era fràgil, i ara ho és més", ha dit resumint la situació el City. 

La banca és el sector que s'està emportant un càstig més gran, liderat per la caiguda del 25% de Barclays, i d'un 23% del Bank of Scotland i del Lloyds. La banca espanyola amb interessos a la Gran Bretanya, com el Santander, també està patint retrocessos significatius, sent la banca italiana la que està conduint a la Borsa Milà a la caiguda més important de la seva història.

Els mercats estan tractant d'avaluar els danys possibles i la impressió més estesa és que no és un nou cas Lehman, sinó que se sembla més als cracs patit per la borsa xinesa a l'estiu de 2015 i gener de 2016, les repercussions del qual encara es fan notar, però no són irreversibles. Estàndard & Poor's ha assenyalat que perilla la triple A del deute britànic, mentre Fitch indicava que l'"out" no tindria grans repercussions .

Qualsevol cosa pot passar

En un informe recent, el FM advertia que un Brexit i el procés que obriria "pesaria enormement sobre la confiança econòmica i inversora durant el intervaIo deprimint la producció". Ara qualsevol cosa pot passar. Ja res no s'ha de donar per assegurança. I els mercats detesten el desconegut.

Boris Johnson, exalcalde de Londres i defensor del Brexit va dir que l'aplicació de l'article 50 que posa en marxa el mecanisme de sortida no seria immediata, mostrant una disposició a fer una transició controlada per evitar una recessió el 2016. La gravíssima caiguda de la lliura esterlina a primeres hores del matí ha servit d'advertència immediata. Parlant després de l'anunci de dimissió de David Cameron, Johnson va agregar que la seva sortida farà de la Gran Bretanya "l'economia més dinàmica d'Europa".

Per a la UE, la seva estructura institucional, economia, seguretat i els seus mercats, el Brexit significa significa un greu dany. "El risc més gran per a Europa ha cristal·litzat", ha indicat Goldman Sachs. Ara toca avaluar la resta de danys col·laterals. Per posar un exemple, es podria esmentar la forta revalolización avui del ien, que en aquests casos actua refugi de valor. Si el Banc del Japó pren mesures per depreciar-lo pot començar perfectament una guerra de divises, com ha mostrat avui la forta depreciació del iuan. Entrem en terreny desconegut.