Paral·lelament al Mobile World Congress (MWC), la iniciativa Mobile World Capital Barcelona fa ja cinc anys que organitza a la fira de Montjuïc el 4 Years From Now (4YFN), un congrés dedicat a startups i al petit inversor, que enguany ha acollit més de 600 expositors. En aquesta edició hi han posat l'stand diverses startups catalanes enfocades al sector de la salut, tant en genètica, dietètica com psicologia, un sector que definitivament s'està submergint en el món de les noves tecnologies, i com diuen els fundadors d'aquestes petites empreses, "ens farà la vida més fàcil".

El psicòleg al mòbil

Per alguns, anar al psicòleg és un tabú, ja sigui per prejudicis, per temes econòmics o per falta de temps. Psonríe, l'app fundada per en Jordi Boix amb seu a Mataró, elimina tots aquests problemes i ens porta el psicòleg al smartphone, de manera que l'usuari només ha de fer-se un perfil, que és del tot anònim, i pagar uns 6 euros per 20 minuts de sessió; un preu molt més econòmic que el psicòleg presencial. 

psonrie 4yn cs

Boix assegura que "és com un whatsapp, un xat que està les 24 hores en funcionament i és instantani", però també es pot fer per trucada. El CEO de la iniciativa també assegura que compten amb una plantilla de 150 psicòlegs professionals que "han estat deliveradament seleccionats", i que operen ja amb més de 600 usuaris. 

Nutrició instantània

Els impulsors de Diet Creator van creure que inventar un software intel·ligent per tal que els nutricionistes puguin crear les dietes dels seus pacients de manera més eficaç faria guanyar molt de temps. I tenien raó. Des de la startup barcelonina asseguren que "de normal, un nutricionista tarda entre 4 i 5 hores en crear un pla nutricional pel pacient", en canvi, amb la plataforma, els càlculs de calories, grams i nutrients els fa el software, "de manera que es pot fer una dieta en menys de 20 minuts". 

dietcreators 4yfn cs

La genètica, més a prop que mai

BioInnove fa ja 4 anys que és al mercat i opera amb gairebé tots els països del món, excepte els Estats Units. L'Albert Mascarell i en Manel Pacareu han creat una manera de fer testos genètics de manera ràpida, propera i enfocada a les necessitats de cada pacient. Simplement amb una petita mostra de saliva, els laboratoris de BioInnove, a Barcelona, analitzen l'ADN del client i li envien els resultats, tant a ell com al seu metge.

El repte ara, diuen des de BioInnove, és "crear una app per mòbil que ajudi a cada persona a saber quin és el medicament més adequat pel seu perfil genètic, quan el pacient va a buscar un medicament sense recepta a la farmàcia". 

FullSizeRender (2)

Una altra startup enfocada en la genètica és DNA Family Book. La cofundadora de l'empres, Marta Tomàs, assegura que "és important poder analitzar l'ADN quan existeixen patologies hereditàries". Una solució per fer-ho és preservar l'ADN dels familiars a anys vista, "inclús si el familiar es mor, podem guardar l'ADN per analitzar-lo en un futur i prevenir algunes malalties en la família". A més, segons Tomàs, el fet de poder guardar l'ADN d'un familiar que ja no hi és té un sentit emocional.