Les pensions han tornat a la primera plana política. Aquest dimecres es va conèixer que el pacte entre la Comissió Europea i el govern espanyol per desbloquejar els fons europeus porten lletra petita incorporada i no és ni més ni menys que la reforma de les pensions. Que la Comissió Europea volia una reforma del sistema de pensions espanyol no és nou, de fet anava incorporat al pla de recuperació i resiliència, però el que no sabíem i és que aquesta reforma ha de ser sobre el període de càlcul de les pensions, és a dir, els anys laborables que es fan servir per determinar quina pensió percep cada ciutadà. Concretament el que vol Brussel·les és que s'augmentin aquests anys. Actualment, es prenen els darrers 25 anys treballats per fer un càlcul de quina pensió toca a cada persona, però la Comissió vol que a partir d'ara siguin 30 anys.

Davant d'aquest fet, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han assegurat que és "incomprensible l'oscil·lació constant de missatges i posicions sobre qüestions tan sensibles" com les pensions. "La capacitat del govern per complicar els processos de negociació sembla no tenir límits", afirmen els sindicats, que remarquen que rebutjaran qualsevol intent d'ampliar el període de càlcul.

A més, els dos sindicats també exigeixen al govern espanyol que "expliqui el seu compromís amb la UE" i consideren que "la seva habilitat per posar-se traves a si mateix és digne d'estudi", en aquest sentit els sindicats veuen "difícilment comprensible" que s'inclogui una mesura "tan controvertida" en el debat públic quan s'estan fent passos endavant amb el diàleg social i el Pacte de Toledo.

Escrivá ho nega

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha hagut de sortir al pas de tot d'aquest enorme debat suscitat per aquest canvi en les pensions negant que Brussel·les ordeni a Espanya estendre el període de càlcul de les pensions. "No hi ha res de nou. Tot això és una confusió", ha afirmat Escrivá aquest dijous al matí en una entrevista a RNE. A més, ha afegit que "aquest sistema no està pensat per reduir despesa en pensions en cap cas, si no per millorar la situació de persones per a les quals els últims anys de cotització no són els millors", ha dit Escrivá en una entrevista a RNE.

El titular de Seguretat Social ha dit que el model actual està pensat per "carreres lineals" que milloren amb els anys i ha defensat que cal "modernitzar-lo" perquè "ja no és així". "En alguns casos es contemplarà estendre el període de càlcul, però no necessàriament", ha afirmat.

Per intentar calmar les aigües, Escrivá ha afegit que s'estudiaran amb els agents socials les diferents fórmules de càlcul que permetin donar la possibilitat de triar els millors anys d'una carrera professional o integrar llacunes en la cotització. "Hem estat nosaltres, no ho ha demanat Europa", ha insistit.

El ministre ha remarcat que, a més, el Pacte de Toledo ja va recomanar "tenir en compte les noves realitats del mercat de treball amb carreres més volàtils els últims anys". Per a Escrivá, la polèmica de les últimes hores amb aquesta qüestió és "una confusió", ja que "Brussel·les no està demanant res".

Imatge principal: Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo (esquerra) i Josep Maria Àlvarez (dreta) - ACN