El govern espanyol parla dels nous "ERTO permanents", s'anomenarien "Mecanisme RED de Flexibilització i Estabilització". Una proposta per modernitzar el mercat laboral espanyol, rebutjada, tant per part dels sindicats, que temen que sigui "l'avantsala dels acomiadaments", com per la patronal, que critica "l'intervencionisme" de l'administració.

CCOO, UGT i CEOE, que s'han assegut aquest dimecres a la taula de negociació, han rebutjat la proposta, que permetria a les empreses reduir durant un temps la jornada o suspendre els contractes dels seus treballadors, com en els ERTO, amb beneficis en cotitzacions i prestacions sempre que es donin determinades circumstàncies.

Desacord per les dues bandes 

D'una banda, UGT ha trobat a faltar un "compromís clar de manteniment de l'ocupació" i tem que aquesta nova regulació pugui convertir-se en "l'avantsala dels acomiadaments". CCCO, al seu torn, demana centrar-se en els temes oberts en els últims vuit mesos.

De l'altra, la CEOE ha criticat que el document està "ple d'intervencionisme" i no deixa espai a les empreses per la "flexiseguretat".

"Mecanismes conjunturals"

L'UGT ha demanat al Govern una major intervenció, control i seguiment de les organitzacions sindicals tant en la negociació de l'ERTO com en la fase d'execució. Encara que veuen adequat traslladar a la legislació laboral ordinària un disseny similar al dels ERTO Covid, "no comparteix que es vulgui regular situacions estructurals amb mecanismes conjunturals".

"Ens oposem a qualsevol intent d'introduir, encara que sigui tímidament, la motxilla austríaca, perquè entenem que abarateix l'acomiadament", afegeixen. 

"Més restrictiva"

Fonts de la CEOE, per part seva, han indicat que la proposta del Govern és "més restrictiva, més intervencionista" i més cara per a les empreses que el model vigent actualment. "Aquesta situació complica la possibilitat d'arribar a un acord en la taula de diàleg social", han avançat les mateixes fonts.

"Està ple d'intervencionisme i no està deixant espai a les empreses per al que demana Europa, que és la 'flexiseguretat' per als treballadors i flexibilitat perquè les empreses es puguin adaptar", ha dit el president de la patronal, Antonio Garamendi. En aquest sentit, ha advertit que si s'introdueixen més costos per a les empreses, aquestes "no s'acolliran a aquest sistema".

"Matèries pendents"

CCOO lamenta que aquesta proposta arribi en un moment en el qual el temps per a concloure les negociacions constreny i dificulta el debat sobre aquestes qüestions que necessiten "un procés de negociació més dilatat".

"Des de CCOO hem plantejat la necessitat de centrar-nos en el tancament de les matèries que tenim pendents en la taula, producte d'una llarga negociació, i continuar negociant aquesta proposta en terminis més realistes, i que facilitin la consecució d'un acord", han informat des del sindicat.

Imatge principal: Yolanda Díaz reunida amb la UGT, CCOO, CEOE i Cepyme