La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no invalida el resultat de les eleccions a la Cambra de Barcelona celebrades el 2019. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, ni la interlocutòria d'aquest dimecres ni el pronunciament del TSJC sobre aquest cas no fa "cap menció al procés electoral ja celebrat o el resultat" de les eleccions, per tant, l'activitat de la Cambra de Barcelona i de les altres cambres catalanes seguirà amb normalitat fins a les pròximes eleccions, previstes per l'any 2023, segons informen fonts del Departament d'Empresa i Treball. Així mateix, les mateixes fonts informen que "el Govern fa mesos que treballa en el nou decret electoral que, un cop aprovat, regularà els comicis que es convocaran i celebraran durant l'any vinent, d'acord amb el termini que estableix l'Estat".

Aquest pronunciament del Govern arriba després que el TSJC hagi confirmat la nul·litat del decret de l'Executiu que regula els últims comicis a les cambres de comerç catalanes en no admetre a tràmit un recurs de l'Executiu català al·legant que el document va ometre la participació ciutadana en el moment d'elaborar-se la norma. Després de la publicació de la sentència, fonts de la Cambra de Barcelona ja han afirmat a ElNacional.cat que de no han rebut cap resolució ni interlocutòria per cessar la seva activitat o dissoldre el ple i que les conseqüències que se’n deriven “no és la suspensió de les eleccions”, sinó el decret 175/2018 del Departament d’Empresa, en el qual es convocaven les eleccions. A més, han afegit que seguia en peu la celebració del ple de la Cambra de Barcelona tal com estava previst on es votarà, i previsiblement s'aprovarà,  una declaració de suport al Consell per la República, un canvi d'escut de la corporació i la limitació de les anomenades "cadires de plata".

En la resolució d'aquest dimecres, el TSJC confirma una sentència emesa l'any 2020 en la qual s'estimava un recurs interposat per l'empresa Staff Pavillion, vinculada al president de l'Associació de Franquiciadors, contra el Departament d'Empresa. La sentencia en qüestió sosté que la Generalitat va ometre el tràmit de la participació ciutadana quan va elaborar la norma i va considerar que els motius d'urgència que al·legava l'administració catalana no són acceptables.

Ple polèmic

amb aquest nou aclariment sabem que se celebrarà un dels plens més polèmics de la Cambra de Barcelona dels últims anys on es votarà una declaració a favor del Consell per la República, i del seu president Carles Puigdemont, un canvi d’escut i una modificació dels estatuts per limitar a dos les cadires de plata, és a dir aquells escons del plenari que s’aconsegueixen a canvi de pagar una quantitat de diners. Pel que fa a la declaració de suport al Consell per la República, el text que se sotmetrà a votació advoca per la necessitat que Catalunya tingui una “política econòmica valenta” que posi el teixit productiu català al centre i més després de la constatació de la falta d’inversions a Catalunya per part de l’Estat. A més, el text defensa que la Cambra reivindicarà la independència de Catalunya perquè “la millor política econòmica” per a Catalunya és la de comptar amb un Estat propi “que permeti que Catalunya i el seu teixit empresarial es trobin entre les economies més desenvolupades d'Europa”.

Pel que fa al canvi d’escut, la proposta del govern de la corporació es basa en una versió més antiga de l’escut de la Llotja de Mar forçant la desaparició de la corona borbònica, fet que lliga amb la declaració de suport al Consell per la República. L’actual escut de la Cambra va ser dissenyat l’any 1758 per Francesc Tremulles. Pel que fa al canvi d'estatuts, la intenció és reduir vol reduir al mínim les "cadires de plata" i passar d'un màxim de 14 actuals a un màxim de dos. La proposta és que aquestes cadires de plata es canviaran per la figura de socis institucionals que continuarien pagant, i a canvi podrien participar en comissions o grups de treball. Però aquests socis institucionals no tindrien vot, perquè no formarien part del ple. La intenció de Roca és que les eleccions, previstes en principi per a maig del 2023, se celebrin ja amb el nou sistema.