La guerra entre Rússia i Ucraïna va molt més enllà del conflicte armat. Concretament, va en direcció d'enfonsar l'economia russa amb la multitud de sancions que està rebent el país des d'Europa i els Estats Units. Un exemple clar d'aquesta intenció per part d'Europa és la cotització del principal banc del país, l'Sberbank, a la borsa de Londres. Si mirem la sèrie històrica dels últims cinc anys de cotització del banc, podem veure com va arribar al seu màxim l'octubre passat, just abans de l'inici de les tensions entre Rússia i occident arribant a marcar un preu de 21,25 lliures per acció. A partir d'aquí i ajudat per les tensions i les sancions el valor ha anat caient fins que aquest dimecres que marca un mínim històric de 0,02 lliures per acció, marcant una caiguda de quasi el 100% en el valor de l'acció. 

Aquesta, però no ha estat l'única conseqüència pels bancs russos a la borsa de Londres, un altre dels grans banc del país, el VTB, també ja patit les conseqüències. Concretament en el seu cas, el banc va veure com el passat divendres se suspenia temporalment la seva comercialització d'actius i que aquests quedaven completament congelats després que el Regne Unit anunciés les seves primeres sancions en contra d'empreses i individus russos. VTB, és banc propietat majoritària de l'estat rus i té interessos en actius bancaris a Europa de l'Est, té actius per un total de 154.000 milions de lliures esterlines.

Què passa amb la borsa Russa?

D'altra banda, però aquests dos bancs mantenen les seves principals cotitzacions a la borsa de Moscou, concretament a l'índex més gran de la borsa, el MOEX. Però allà també tenen problemes, ja que el Banc de Rússia ha anunciat aquest dimecres que mantindrà tancada la Borsa de Moscou per tercer dia consecutiu pel temor a un enfonsament dels principals valors per les fortes sancions econòmiques imposades per Occident per la invasió russa d'Ucraïna. Tot i el tancament sí que hi ha alguns valors que es poden comprar, però són poques excepcions, concretament a aquelles que tenen a veure amb les ordres directes amb liquidacions en rubles, als derivats -excepte els instruments del mercat de derivats en la secció de parells de divises-, als metalls preciosos i a alguns contractes per a futurs en les posicions de tancament, entre altres.

Cal recordar que la Borsa de Moscou està tancada des del passat 28 de febrer, quan Rússia va començar el dia ja sabent que la Unió Europea, els EUA, el Canadà i altres socis exclourien a alguns bancs russos del sistema de comunicació interbancària internacional SWIFT, una sanció sense precedents per a aïllar al país del sistema financer mundial. Tot plegat serveix per intentar evitar una patacada major com el que va sofrir l'índex MOEX fa set dies en resposta a l'anunci de Rússia que llançava una ofensiva militar contra Ucraïna i les primeres sancions contra el mercat financer i el deute sobirà. Aquell dia la Borsa es va desplomar un 45% i els principals valors es van deixar més del 58% del seu valor.

El ruble marca un nou rècord negatiu

Una altra de les grans afectacions economicofinanceres de tot el conflicte és la gran devaluació que està patint el ruble en els últims dies. Concretament, avui un sol dòlar, la moneda més valuosa del món, ha marcat un nou rècord a Rússia en cotitzar-se a 109,5 rubles per dòlar en el mercat interbancari de Moscou, la qual cosa suposa una devaluació de la moneda russa del 41% respecte del 23 de febrer, el dia previ a la invasió d'Ucraïna. Per la seva part, l'euro també assoleix màxims històrics i es paga a 122,39 rubles. De cara a demà, el Banc Central de Rússia va fixar avui les cotitzacions oficials del ruble per a demà dijous en 103,24 rubles per dòlar i 114,55 per euro.

Exclusió del Swift

Una de les sancions més grans que ha rebut Rússia, concretament els bancs russos ha arribat aquest matí quan la Unió Europea ha formalitzat la desconnexió de set bancs russos del sistema de missatgeria financera SWIFT. Ara bé dins d'aquests set bancs no hi ha l'Sberbank ni Gazprombank, perquè processen gran part de les operacions energètiques amb Europa. En concret, la llista d'entitats que seran expulsades del sistema són Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB), i VTB, aquesta última la segona major del sistema financer rus, segons consta en el Diari Oficial de la UE.