Santiago Niño-Becerra, conegut i prestigiós economista, acaba de presentar un nou llibre titulat 'Futur, quin futur?' (Editorial Pòrtic). Niño-Becerra pinta un futur molt negre però atenció perquè, en aquest llibre, també ens dona les claus per sobreviure més enllà de la pandèmia. Un equip d'ElNacional.cat ha compartit una estona amb Niño-Becerra pels carrers de Vilassar de Mar, poble on viu des de fa molts anys. Una de les moltes coses que ens han impactat i preocupat de tot el que ens ha dit durant l'entrevista és que "Catalunya podria patir restriccions de gasolina i gasoil després de l'estiu, entre altres restriccions energètiques". Niño-Becerra ja fa setmanes que ha sentit tocar campanes de que "el govern francès ja té elaborat un pla per començar a racionar el gasoil". Això, que fins ara ningú ha confirmat, també podria passar a Catalunya d'aquí a pocs mesos. L'economista també ens avança que el preu de la llum, molt aviat, serà encara més impossible. Si voleu conèixer la magnitud de la tragèdia que està a punt de caure'ns a sobre no us perdeu l'entrevista a Santiago Niño-Becerra en aquest vídeo:

 

Si vols ser feliç has de tenir poques coses

Santiago Niño-Becerra ja fa temps que, en una entrevista a ElNacional.cat, ens alertava d'una insuportable pujada del preu dels aliments que ens complicaria més la vida i, un cop més, l'ha clavat. El preu dels productes bàsics ja fa dies que està pels núvols (com mai). I poca broma perquè, segons Santiago Niño-Becerra, això no ha tocat sostre per la qual cosa els propers mesos seran terribles. "A més, actualment estan reduint les quantitats d'alguns productes com la pasta i els iogurts... mantenen el preu però n'hi ha menys quantitat i això també és un encariment". L'economista creu que també hi haurà restriccions indirectes i assegura que "ja s'han hagut d'aturar moltíssimes construccions perquè els materials s'han encarit d'una manera brutal i exagerada". L'economista no creu que hi hagi desabastiment d'aliments però ens adverteix que els preus continuaran pujant i "no tothom hi podrà arribar per la qual cosa ens haurem d'acostumar a viure amb molt menys". "Si vols ser feliç has de tenir poques coses", diu Niño-Becerra què té claríssim que "la majoria de la població s'haurà d'acostumar a viure pitjor del que vivia. La gent que té la sort de tenir una feina, encara que tingui un sou baix, s'ha d'acostumar a aquesta situació. Aquelles èpoques en que t'apujaven el sou entre un 2 i un 4% i els preus estaven congelats, s'han acabat i ja han passat a la història".

 

Santiago Niño Becerra amb Xavi Freixes / Foto: Laia Hinojosa
Santiago Niño-Becerra presenta el seu nou llibre 'Futur, quin futur?' a un equip d''ElNacional.cat' / Foto: Laia Hinojosa

Europa serà la gran perdedora; Rússia se n'anirà amb la Xina

Sobre les sancions a Rússia, Niño-Becerra diu "no sé si la gent ha entès el missatge perquè Europa diu que no comprarem petroli a Rússia però hauríem de saber que Rússia ja el té venut a la Xina, és a dir que tot el que Europa deixi de comprar a Rússia no li suposa cap problema perquè ja ho té venut a la Xina". L'economista alerta, a més, que "les sancions sempre tenen un efecte rebot. Quan Mario Draghi diu que, per buscar la pau, els italians haurien de prescindir de l'aire condicionat aquest estiu, crec que ens està avançant que hi haurà restriccions". I és aquí on Niño-Becerra ens explica el rumor del que li ha arribat que podria fer França molt aviat i les restriccions energètiques que, probablement, arribaran a Catalunya la propera tardor: restriccions energètiques a la vista!". El doctor en Economia també diu que últimament "Europa s'estava apropant a Rússia a nivell comercial i econòmic però, ara, amb la invasió de Rússia a Ucraïna, Europa és qui més hi perdrà perquè s'enganxarà totalment als EEUU que estan estancats i Rússia se n'anirà amb la Xina, una gran potència que continuarà creixent cada vegada més".