Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès són dues de les ciutats amb menys aturats de tot l'Estat espanyol. Segons les dades del cens de població i habitatge del 2021 que ha avançat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística, totes dues ciutats es troben en el top 5 de municipis de més de 10.000 habitants amb el percentatge més baix de persones en situació d'atur. En concret, Sant Just Desvern (Baix Llobregat) ocupa la tercera posició, amb només un 4,2% d'aturats. Només hi ha per davant dues localitats de Madrid, que tenen els percentatges més baixos de tot l'estat: són Pozuelo de Alarcón, amb un 3,9%; i Boadilla del Monte, amb un 4,1%. En quarta posició es troba Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), amb un 4,5% de la seva població en situació d'atur. Tres ciutats més de la província de Barcelona es troben també entre els 20 municipis amb menys atur d'Espanya, totes amb percentatges d'atur per sota del 6% i molt per sota de la mitjana estatal. Són Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), Vilassar de Mar (Maresme), i la Garriga (Vallès Oriental), amb un 4,9%, 5,2% i 5,3% respectivament.

L'atur, als nivells més baixos des del 2008

La taxa d'atur a l'estat l'any passat va fluctuar entre un 16 i un 13% segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), de manera que totes aquestes ciutats es troben molt per sota del que va ser habitual a la resta de l'Estat espanyol. A Catalunya, el nombre de persones aturades va moure's entre gairebé un 13% a principis del 2021 i un 10,16% el darrer trimestre de l'any. I tot i que les dades d'atur al principat ja van ser significantment inferiors que a la resta de l'estat, els municipis que encapçalen el rànquing fet públic avui encara es troben a més de cinc punts per sota de la mitjana catalana.

Des de l'any passat, la taxa d'atur ha continuat baixant fins a xifres que no es veien des del 2008. La darrera enquesta de població activa, pel tercer trimestre del 2022, situava la taxa d'atur a Espanya en un 12,67%. A Catalunya, per la seva banda, l'atur d'aquest tercer trimestre ha arribat a baixar fins al 9,31%. 

Cap ciutat catalana entre les més aturades d'Espanya

Amb tot, hi ha municipis on la situació és l'oposada i el nombre de persones aturades és molt superior a la mitjana. És el cas de Barbate, a Cadis, on el percentatge de població aturada que recull el cens 2021 se situa al 24,3%. De fet, més de la meitat dels municipis amb pitjors dades d'atur són de Cadis —un total d'11.

En canvi, no hi ha cap municipi català de més de 10.000 habitants que registrés percentatges d'atur per sobre del 17,5% i, per tant, no n'apareix cap entre els 20 municipis amb el percentatge més alt d'aturats.