El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de promoure "propostes populistes" i de decreixement econòmic, al contrari que els empresaris. El president de la patronal catalana ha aprofitat la seva intervenció en la Reunió Cercle d'Economia al costat del president de la Cambra d'Espanya, José Luis Bonet; el president del Cercle d'Empresaris, Manuel Pérez-Sala, i el president del Cercle d'Empresaris Bascos, José Galíndez Zubiría, per a replicat al discurs que l'alcaldessa va pronunciar aquest dimecres en la mateixa reunió.

Sánchez Llibre, molt taxatiu, ha recordat a Colau que des de Foment estan a favor de l'ampliació de l'Aeroport del Prat, que els cotxes portin publicitat, que els vehicles particulars tinguin facilitats per circular per la ciutat quan així ho elegeixin, del comerç i de l'hostaleria. "Els empresaris catalans continuem defensant polítiques que vagin en la direcció del creixement econòmic de la ciutat, en contra de les propostes populistes que fan determinats representants polítics", ha dit, i les ha qualificat també d'autoritàries.

"Els empresaris ho estem passant molt malament", ha lamentat Sánchez Llibre, i ha demanat que les polítiques tant del govern espanyol com de la Generalitat vagin enfocades a disminuir la incertesa del context actual, així com que implantin un ecosistema fiscal competitiu, que penalitzi l'economia submergida i que no augmenti els impostos a les persones que ja els paguen.

Eliminar impostos

En la seva intervenció, Sánchez Llibre també ha insistit que cal eliminar l'impost de patrimoni i que el govern espanyol racionalitzi la despesa pública i deflacti l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) perquè els ciutadans recuperin el seu nivell de renda davant de l'augment de la inflació. Finalment, el president de Foment ha demanat a les administracions que siguin eficients i racionals a l'hora d'utilitzar la despesa pública i no llastin, en les seves paraules, la competitivitat de les empreses; així com la creació d'un pacte social amb el qual el govern espanyol col·labori a favor de la competitivitat i la pujada dels salaris, però "sense una intervenció directa".

En aquesta mateixa línia s'han pronunciat Manuel Pérez-Sala i José Galíndez Zubiría que han considerat que Espanya necessita una reforma fiscal i han criticat l'impost de patrimoni. Galíndez ha destacat que l'impost de patrimoni és de l'1% al País Basc i que "ha espantat a tots els directius que volguéssim atreure", i ha lamentat que això freni l'activitat empresarial del territori.

Pérez-Sala ha apuntat que "Espanya ha de decidir si vol sortir de la irrellevància" i ha dit que els Fons Next Generation de la Unió Europea han d'arribar a Espanya acompanyats d'una reforma estructural. Ha considerat que la reforma laboral no beneficia l'ocupació i ha instat al govern espanyol a emprendre canvis fiscals que "harmonitzin" l'impost de patrimoni entre comunitats autònomes i amb Europa, on l'impost no existeix com a figura impositiva separada d'altres, ha dit.

Finalment, José Luis Bonet, ha demanat que s'acompanyi a les pimes en la seva transformació digital a través dels fons Next Generation EU. "Les pimes han de ser ajudades i acompanyada, i per a això estem els que les representem", ha apuntat, i ha demanat l'ajuda dels bancs, les patronals i els col·legis professionals. D'altra banda, ha mostrat el seu optimisme amb el moment econòmic actual, ja que malgrat la inflació o l'estrangulació de les cadenes de subministrament, "no es pot parlar de recessió ni d'estagflació". Encara que ha admès que hi ha un alentiment del creixement de l'economia, ha recordat que les previsions de l'entitat cameral per a aquest 2022 és que creixi un 4,3%.